Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

SAOPŠTENJE SAVJETA ZA PRAVA DJETETA: Ne zatvarajmo oči i ne okrećimo glavu. Reagujmo!

Objavljeno: 26.02.2018. 13:00 Autor: PR služba Ministaratva prosvjete

Tragični događaji koji su u toku proteklog mjeseca potresli crnogorsku javnost, direktan su povod za sazivanje sjednice Savjeta za prava djeteta, koji izražava zabrinutost zbog nemilih događaja i apeluje na sve činioce društva da se zajedničkim snagama bore protiv svih vidova nasilja nad djecom.

U fokus javnosti neophodno je staviti pitanja: kako prepoznati i kako reagovati na nasilje nad djecom, odnosno šta je neophodno da svako od nas uradi da se nasilje spriječi? Pozivamo sve građane i građanke, sve institucije sistema, orgranizacije civilnog društva, da zajedno djelujemo kako bismo spriječili nasilje u porodici, posebno nasilje nad djecom. Samo zajedničkim snagama i ličnim odgovornostima, možemo i moramo uticati na sprečavanje i suzbijanje nasilja. Po principu hitnosti, poštovanja ljudskih i dječjih prava i radom u najboljem interesu djeteta moramo djelovati i adekvatno reagovati na svaku prijavu nasilja.

U domaćem javnom prostoru medijska pažnja je neophodna da nam ukaže na probleme, da pokrene javnost, institucije i nadležne organe da brzo i djelotvorno reaguju. Da bi Crna Gora dostigla civilizacijski standard koji traži da mediji poštuju ljudsko dostojanstvo i prava djece, neophodno je da mediji postanu svjesni svoje odgovornosti, te da u svojim izvještavanjima poštuju zakonske odredbe koje se odnose na zaštitu prava djece na privatnost. Prilikom izvještavanja o događajima vezanim za djecu mora se voditi računa o potrebi javnosti za informacijom, ali se mora pokazati i poseban senzibilitet za zaštitu interesa djeteta i neposredno pogođenih osoba.

Pozivamo sve građane i institucije da na svaki oblik nasilja reagujemo, da ga pravovremeno prijavljujemo i da se svi zajedno borimo za što bolji i mirniji život naših građana i za okruženje bez nasilja u kojem naša djeca mogu bezbrižno odrastati.

Ne zatvarajmo oči i ne okrećimo glavu. Reagujmo!

SAVJET ZA PRAVA DJETETA

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?