Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Posjeta Vašingtonu: Bošković u Atlantskom savjetu SAD-a

Objavljeno: 27.02.2018. 00:18 Autor: mod

Ministar odbrane, mr Predrag Bošković, učestvovao je danas u Vašingtonu na Okruglom stolu koji je organizovao Atlantski savjet Sjedinjenih Američkih Država.

Tom prilikom, ministar se sastao sa izvršnim potpredsjednikom Savjeta, Dejmonom Vilsonom, kao i sa članovima borda direktora i ekspertima za Balkan. Tema razgovora bila su bezbjednosna pitanja Zapadnog Balkana, posebno u svjetlu punopravnog članstva Crne Gore u Alijansi.

Bošković se zahvalio Vilsonu na doprinosu koji je Atlantski Savjet SAD-a pružio na planu promocije i afirmacije značaja članstva Crne Gore u NATO, ističući da je takva podrška doprinijela jačanju svijesti o važnosti bezbjednosnog aspekta Zapadnog Balkana za sveukupnu stabilnost evropskog kontinenta. On je ukazao na značaj saradnje Altantskog savjeta Crne Gore i Atlantskog savjeta SAD-a, posebno u domenu aktivnog praćenja i analize globalnih bezbjednosnih trendova.

Vilson je istakao uvjerenje da će naša zemlja nastaviti da pruža adekvatan doprinos kolektivnom sistemu bezbjednosti a, kao regionalni lider u integracionim procesima, uticati na ostale zemlje aspirante za članstvo u Alijansi da istraju u sprovođenju neophodnih reformi.

Sa sagovornicima iz borda direktora i ekspertima za Balkan, razmijenjena su mišljenja o aktuelnim bezbjednosnim prilikama na Zapadnom Balkanu, te apostrofiran značaj prisustva SAD-a u regionu. Posebno je akcentirana uluga koju ova zemlja ima u promociji evroatlantskih vrijednosti, podršci demokratskim reformama i dinamici dijaloga između zemalja, odnosno odvraćanju negativnog vanjskog uticaja.

Bošković je istakao da Crna Gora, u skladu sa spoljno-političkim prioritetima ostaje snažno posvećena evropskim integracijama, te jačanju bilateralne odbrambene saradnje. Bošković je dodao da će Ministarstvo odbrane nastaviti da aktivno promoviše politiku „otvorenih vrata“ u NATO, te da pruža adekvatnu političku i ekspertsku pomoć ostalim zemljama regiona u sprovođenju neophodnih reformi za članstvo.

On je sagovornike upoznao sa prioritetima Ministarstva odbrane, naglašavajući posvećenost modernizaciji i opremanju Vojske Crne Gore u skladu sa najvišim standardima. Bošković je posebno istakao podršku Sjedinjenih Američkih Država, kao glavnog strateškog saveznika u ovoj oblasti.

 

 

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?