Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Reagovanje Ministarstva odbrane na istup predsjedničkog kandidata, prof. dr Đorđija Blažića

Objavljeno: 26.02.2018. 20:57 Autor: mod

Predsjednički kandidat, Đorđije Blažić, iznio je danas niz tendencioznih i, uz to, potpuno netačnih tvrdnji i podataka govoreći o statusu profesionalnih vojnih lica i vojnih penzionera u Crnoj Gori.

Očigledno je da Blažić profesionalna vojna lica i vojne penzionere u Crnoj Gori prepoznaje kao ciljnu grupu na predstojećim predsjedničkim izborima, što je njegovo potpuno pravo.

Međutim, nije korektno da im se obraća iznoseći niz neistina, kao i paušalnih i populističkih ocjena. Blažiću bi, i kao pravniku i kao univerzitetskom profesoru, istinitost tvrdnji morala biti iznad sitnog politikantskog profiterstva. Današnjom izjavom, predsjednički kandidat, dr Blažić, daje veoma loš primjer studentima i mlađoj generaciji, koji su primarna i konstantna ciljna grupa za svakog profesora koji drži do svog integriteta.

Između ostalog, Blažić tvrdi da je Ministarstvo odbrane otpustilo na desetine vojnika. Ministarstvo odbrane nije otpustilo niti jednog vojnika. Blažić, doktor pravnih nauka, morao bi znati razliku između otkaza i isteka ugovora.

Jedino što je tačno i sa čime se Ministarstvo odbrane potpuno slaže sa Blažićem, jeste da socioekonomski status profesionalnih vojnih lica i penzionera u Crnoj Gori treba sistemski riješiti. To je upravo ono na čemu Ministarstvo odbrane intenzivno i posvećeno radi.

Sredinom 2016. godine, plate vojnim licima u Crnoj Gori povećane su za 16 odsto.

U posljednjih pet godina, profesionalnim vojnim licima u Crnoj Gori dodijeljeno je oko 150 stanova.

U septembru prošle godine, Ministarstvo i Sindikat Vojske Crne Gore formirali su Stambenu zadrugu „Odbrana“, kojoj je već uplaćeno 300 hiljada eura, isključivo za rješavanje stambenih pitanja zaposlenih u VCG.

Na lokaciji „Rsojevica“ u opštini Danilovgrad, na placu od 5.300 kvadrata gradiće se stambeni objekat za potrebe zaposlenih u Ministarstvu odbrane i u Vojsci.

Ministarstvo odbrane neće komentarisati izjave u kojima Blažić u istu rečenicu smješta navodno ignorisanje opravdanog nezadovoljstva, otpuštanja, administrativne kapacitete i borbenu gotovost, čime ovaj predsjednički kandidat pokazuje potpuno nevladanje materijom.

Za Ministarstvo odbrane i Vojsku Crne Gore od ključnog je značaja da su upravo mladi u Crnoj Gori prepoznali napore Ministarstva da vojni poziv učine privlačnim i atraktivnim. O tome govori broj onih koji se jave na konkurse za prijem novih vojnika po ugovoru.

Više od pedeset mladih kadeta koji su već završili školovanje na uglednim vojnim akademijama u inostranstvu, čine pouzdanu kadrovsku bazu budućeg komandnog sastava Vojske Crne Gore. Sa isto toliko onih koji su još uvijek na školovanju, i uz sve kvalitetniji vojnički sastav, Vojska Crne Gore postaje moderna institucija, prilagođena potrebama države Crne Gore, kao saveznice u okviru Alijanse.

Predsjednički kandidat Blažić današnjim saopštenjem je samo pokazao koliko ne poznaje sistem odbrane vrijeđajući dostojanstvo svakog časnog pripadnika Vojske i ministarstva.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?