Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Novi Zakon o zaštiti od jonizujućih zračenja i radijacionoj i nuklearnoj bezbjednosti u 2019. godini

Objavljeno: 26.02.2018. 21:34 Autor: Ministarstvo održivog razvoja i turizma

Ministarstvo održivog razvoja i turizma

Ministarstvo održivog razvoja i turizma

 

Usvajanje novog Zakona o zaštiti od jonizujućih zračenja i radijacionoj i nuklearnoj bezbjednosti planirano je za drugi kvartal 2019. godine, saopšteno je danas na okruglom stolu održanom u Ministarstvu održivog razvoja i turizma. Ovaj događaj održan u okviru Programa za nuklearnu sigurnost i zaštitu od zračenja IPA 2014 projekta „Dalje jačanje nuklearnih regulatornih tijela Albanije, Makedonije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Kosova i Crne Gore“.

Ivana Vojinović, generalna direktorica Direktorata za životnu sredinu u Ministarstvu održivog razvoja i turizma, istakla je da je u Crnoj Gori, pored Zakona o zaštiti od jonizujućeg zračenja i radijacionoj sigurnosti, na snazi 17 međunarodno-pravnih instrumenata u oblasti nuklearne odnosno radiološke sigurnosti. Sprovođenje ovih propisa i izmjena međunarodnih standarda i pravne tekovine Evropske unije nametnulo je neophodnost izrade novog Zakona, čije je utvrđivanje od strane Vlade Crne Gore planirano za drugi kvartal 2019. godine, navela je Vojinović.

Oana Veliku (Oana Velicu) predstavnica implementacione agencije ENCO, naglasila je da je projekat jačanja nuklearnih regulatornih tijela zemalja regiona veoma značajan i da ima za cilj unapređenje zakona i regulacije oblasti radijacione u nuklearne bezbjednosti. Ona je predstavila realizovane i aktivnosti planirane ovim prijektom i to kroz četiri zadatka, a to su transpozicija pravne regulative Evropske unije, razvoj regulatornih procedura, unapređenje kvalitativnih procedura za radiološke medicinske uređaje i informisanje javnosti.

Nataša Bjelica, savjetnik u Direktoratu za životnu sredinu predstavila je komunikacioni plan o načinu osiguranja učešća javnosti u donošenju odluka koje se tiču zaštite od jonizujućih zračenja. Bjelica je ovom prilikom istakla da su ciljevi komunikacionog plana uključivanje javnosti i zainteresovanih strana u proces donošenja Zakona, informisanje stanovništva koje živi u blizini sadašnjih ili eventualno budućih objekata u kojima će se realizovati aktivnosti koje podrazumijevaju upotrebu izvora jonizujućih zračenja, kao i definisanje toka komunikacionog procesa. Bjelica je istakla da će se prilikom izrade Zakona o zaštiti od jonizujućeg zračenja i radijacionoj sigurnosti zainteresovana javnost blagovremeno informisati, ali i konsultovati kroz pozive civilnom sektoru da nominuju predstavnika za članstvo u Radnoj grupi, kao i kroz medijske aktivnosti i javnu raspravu.

Tamara Đurović, načelnica direkcije za zaštitu vazduha i zaštitu od buke u životnoj sredini, predstavila je polazne osnove za izradu novog Zakona o zaštiti od jonizujućih zračenja i radijacionoj i nuklearnoj sigurnosti i bezbjednosti. Đurović je istakla da je izrada novog Zakona, pored usklađivanja sa unaprijeđenim međunarodnim standardima i direktivama EU, značajna sa aspekta zaštite životne sredine, bezbjednosti, stručnog osposobljavanja eksperata i osoblja regulatornih tijela, kao i monitoringa i kontrole radioaktivnosti.

Okruglom stolu prisustvovali su predstavnici zainteresovane javnosti iz relevantnih državnih ustanova, predstavnici korisnika i tehničkih servisa, nevladinih organizacija i medija, kao i predstavnici regulatornih tijela Bosne i Hercegovine i Makedonije, koji su dali svoj doprinos diskusiji.


Video materijal dostupan je na sajtu: http://www.infobiro.tv/index.php

 

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?