Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

SAOPŠTENJE: Sekretar Elmedin Rovčanin otvorio regionalnu konferenciju o socijalnom dijalogu

Objavljeno: 27.02.2018. 18:25 Autor: mrss

Sekretar Ministarstva rada i socijalnog staranja Elmedin Rovčanin bio je jedan od uvodničara na regionalnoj konferenciji „Transparentan socijalni dijalog kao preduslov zdravog i održivog ekonomskog i društvenog razvoja u regionu“ koja se održala danas, 27.02.2018. u Podgorici.

Na skupu su govorili i Svetlana Vuksanović, predsjednica Unije poslodavaca Crne Gore, Srđa Keković, generalni sekretar Unije slobodnih sindikata Crne Gore, te Duško Zarubica, generalni sekretar Saveza sindikata Crne Gore.

Cilj konferencije je da socijalni partneri iz zemalja regiona Srbija, Albanija, Bosna i Hercegovina, Makedonija razmijene iskustva i mišljenja o socijalnom dijalogu i da kreiraju zajedničku platformu za razvoj i jačanje socijalnog dijaloga u regionu.

Sekretar Rovčanin upoznao je učesnike konferencije sa brojnim mehanizmima socijalnog dijaloga, koji je u Crnoj Gori uspostavljen na tripartitnoj i bipartitnoj osnovi.
Socijalni dijalog na tripartitnoj osnovi se odvija u Socijalnom savjetu, kao i kod pojedinih granskih kolekivnih ugovora za javna preduzeća, javne ustanove i druge javne službe čiji osnivač nije država.

Pored tripartitnih, intenzivno se sprovodi i bipartitni socijalni dijalog između socijalnih partnera pregovaranjem i zaključivanjem granskih kolektivnih ugovora i kolektivnih ugovora kod poslodavca.

Crna Gora, kao članica Međunarodne organizacije rada, formalno je prihvatila tripartizam kao instrument demokratije i posvećeno radi na jačanju socijalnog dijaloga.

  mrss
„Revizijom i izmjenama seta zakona u okviru radnog zakonodavstva želi se postići veća samostalnost u razvoju socijalnog dijaloga i tripartizma kao i jačanje socijalne kohezije u Crnoj Gori. Značajno je postizanje cilja da Vlada Crne Gore, njene institucije i lokalni organi uprave poštuju principe reprezentativnosti, nezavisnosti, autonomije i nemiješanja u unutrašnja pitanja sindikalnih i poslodavačkih organizacija, što je u skladu sa konvencijama, preporukama i radnim standardima MOR-a i Evropske unije, a sve u cilju poštovanja osnovnih prava na slobodu udruživanja i kolektivnog pregovaranja“ – naveo je sekretar Rovčanin.

Predstavnik Ministarstva rada i socijalnog staranja tokom izlaganja osvrnuo se i na prvi Program dostojanstvenog rada u Crnoj Gori za period 2015 -2017 godine, koji su potpisali Ministarstvo rada i socijalnog staranja, socijalni partneri i Međunarodna organizacija rada.

„Jedna od ključnih aktivnosti PDR obuhvata dalje jačanje Socijalnog savjeta na nacionalnom nivou, jačanje savjeta na lokalnom nivou kao i jačanje kapaciteta socijalnih partnera kako bi bili u mogućnosti da odgovore na potrebe svojih članova u različitim oblastima, uključujući evropske integracije i prenošenje direktiva EU u domaće zakonodavstvo“ – kazao je Rovčanin.

U pripremi je i novi Program dostojanstvenog rada, za period 2018 – 2020 godine, kroz koji će se takođe oslikati rezultati aktivnosti Vlade Crne Gore, Međunarodne organizacije rada i socijalnih partnera (Savez sindikata Crne Gore, Unija slobodnih sindikata Crne Gore i Unija poslodavaca).

PR služba Ministarstva rada i socijalnog staranja

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?