Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

U Pljevljima predstavljen Agrobudžet za 2018. godinu

Objavljeno: 27.02.2018. 22:04 Autor: MPRR

MPRRPoljoprivredni proizvođači sa područja pljevaljske opštine imali su priliku da se na današnjoj prezentaciji Agrobudžeta upoznaju detaljnije sa mjerama podrške Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja za ovu godinu.

Poljoprivrednici su informisani o svim vrstama i visinom podrške, investicijama koje se podržavaju, potrebnoj dokumentaciji za ostvarivanje podrške, dinamikom sprovođenja mjera, kao i načinom podnošenja zahtjeva za podršku.

Pljevaljski poljoprivrednici, koji su godinama unazad uložili značajna sredstva za unapređenje prerade mlijeka na gazdinstvu, gdje su uz podršku Ministarstva adaptirali objekte za preradu mlijeka i kupili potrebnu opremu, pokazali su posebno interesovanje za mjere podrške koje su vezane za preradu mlijeka, ali i nabavku stoke i ostale oblike podrške stročarstvu. Pojašnjeno je da su ove godine premije za preradu mlijeka na gazdinstvu predstavljene kroz zasebnu mjeru. Podrška se daje za proizvođače koji prerađuju sirovo mlijeko na svom gazdinstvu u vidu osnovne premije koja iznosi 0,06€ po litru prerađenog mlijeka. Uslov za ostvarivanje prava na premiju je upis u Registar registrovanih objekata u Upravi za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove. Mali proizvođači koji prerađuju do 50 litara sirovog mlijeka mogu da prerađuju mlijeko u sastavu stambenog objekta, dok proizvođači koji prerađuju više od 50 litara sirovog mlijeka moraju imati poseban objekat koji se nalazi na poljoprivrednom gazdinstvu. Sirovo mlijeko mora biti od sopstvenih životinja na gazdinstvu.

Posebna pažnja bila je posvećena i ostalim novinama u odnosu na prethodnu godinu. Istaknuto je da je kroz ovogodišnji Agrobudžet akcenat stavljen na podršku mladim poljoprivrednicima, koji imaju mogućnost da kroz više mjera ostvare podršku i do 70%. Takođe, starosna granica za podršku pokretanju poslovanja mladih poljoprivrednika povećana je sa 30 na 35 godina starosti.

Predstavnici Ministarstva iskoristili su priliku da podsjete proizvođače na obavezu da se upišu u Registar poljoprivrednih gazdinstava, kako bi ostvarili pravo na podršku.

PR Služba Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?