Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Savjet za rodnu ravnopravnost razmatrao preporuke Komiteta za eliminaciju svih oblika diskriminacije žena

Objavljeno: 28.02.2018. 00:06 Autor: PR služba

Uloga žena u crnogorskom društvu značajno se mijenja, a s tim u vezi, razvijaju se i novi indstitucionalni mehanizmi za postizanje rodne ravnopravnosti.

U cilju jačanja podrške unapređenju položaja žena i kvaliteta njihovog života, u svim sferama i na svim nivoima, djeluje i Savjet za rodnu ravnopravnost čija je sjednica održana danas u Podgorici.

Kao stručno-savjetodavno tijelo, formirano radi razmatranja pitanja sprovođenja politike rodne ravnopravnosti na nacionalnom i lokalnom nivou, Savjet je na današnjoj sjednici razmatrao preporuke Komiteta za eliminaciju svih oblika diskriminacije žena (CEDAW) iz jula 2017. godine. Druga tačka dnevnog reda odnosila se na prezentovanje informacija u vezi sa oblašću zaštite i unaprijeđenja ljudskih prava žena sa predstavljanja Trećeg nacionalnog izvještaja o stanju ljudskih prava u Crnoj Gori(UPR), iz januara 2018. godine.

Ministar za ljudska i manjinska prava Mehmed Zenka, u svojstvu predsjedavajućeg, rekao je da je cilj Savjeta da u narednom periodu radi intenzivnije i razmatra blagovremeno sva pitanja koja su od važnosti za sprovođenje rodne ravnopravnosti.

On je ponovio da se jedna od preporuka CEDAW komiteta odnosila na važnost uloge koju ima ovo nacionalno tijelo i da, kao predsjedavajući Savjetom, očekuje od članova i članica da svoje inicijative redovno i odgovorno dostavljaju, a na koje će Savjet nastojati da da sve potrebne odgovore.

On je prisutne informisao da je ispoštovana sugestija članova/ica Savjeta da se sastav proširi uključivanjem predstavnika i predstavnica drugih ministarstava kao što su Ministarstvo finansija, ekonomije, javne uprave i održivog razvoja i turizma.

Članovi i članice Savjeta su informisali o aktivnostima koje su započete u vezi sa realizacijom dobijenih preporuka.

Članice iz nevladinog sektora predložile su da se Savjet češće sastaje zbog ozbiljnosti pitanja koje tretira. Takođe, jedan od zaključaka odnosio se i na rad odbora koji djeluju u sklopu Savjeta, a koji će intenzivnije razmartati aktuelna pitanja koja se odnose na sprovođenje politika jednakih mogućnosti na svim nivoima.

Sjednici su u svojstvu posmatrača, prisustvovali i predstavnici/e Delegacije EU u Crnoj Gori, Misije OEBS-a u Crnoj Gori, Kancelarije UNDP i institucije Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore.

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava

 

 

 

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?