Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Savjet za privatizaciju i kapitalne projekte utvrdio Predlog odluke o planu privatizacije za 2018.

Objavljeno: 28.02.2018. 14:15 Autor: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore

Savjet za privatizaciju i kapitalne projekte, utvrdio je danas, na X sjednici kojom je predsjedavao predsjednik Savjeta, predsjednik Vlade Duško Marković, Predlog odluke o planu privatizacije za 2018. godinu i uputio ga Vladi na usvajanje. 

Predlogom Odluke o planu privatizacije za 2018. godinu utvrđeni su ciljevi privatizacije, način i bliži uslovi i rokove za njihovo izvršenje; metode privatizacije; spisak privrednih društva sa brojem i vlasničkom strukturom akcija koji su predloženi za privatizaciju; spisak lokaliteta predloženih za turističku valorizaciju i socijalni aspekt privatizacije.

U obrazloženju Predloga odluke navedeno je da su osnovni ciljevi crnogorske ekonomske politike veći privredni rast, obezbjeđivanje novih radnih mjesta i zapošljavanje, povećavanje investicija i izvoza i stvaranje osnova za veća primanja i rast životnog standarda stanovništva uz povećanje konkurentnosti crnogorske privrede. „U tom kontekstu, osnovni cilj privatizacije predstavlja povećanje konkurentnosti i efikasnosti funkcionisanja društava, podsticanje stranih ulaganja i preduzetništva u svim oblastima, povećanje zaposlenosti i poboljšanje životnog standarda“ – navedeno je, među ostalim, u Predlogu odluke.

Na sjednici je rečeno da ovogodišnji predlog sadrži suženu listu koja podrazumijeva samo subjekte koje su u potpunosti ili u najvećem dijelu formalno uređene odnosno u kojima ne postoje nikakvi sudski sporovi niti neriješena pitanja restitucije Kao i lokalitete i društva za koje postoji interesovanje investitora.

Dokumentom je predviđeno: 


I. Početak pripreme i sprovođenja javnih tendera za privatizaciju privrednih društava:
1. Institut „dr Simo Milošević“ AD - Igalo (prodaja akcija i/ili dokapitalizacija)
Predmet tendera je 56,4806% akcijskog kapitala Društva, uz obavezu društva da realizuje investicioni program i/ili dokapitalizacija; i
2. HG „Budvanska rivijera“ AD Budva (prodaja akcija nakon restrukturiranja)
Predmet Tendera je prodaja 58,7334% akcijskog kapitala.
 
II. Valorizacija turističkih lokalniteta ili privrednih društava kroz javno privatno partnerstvo:
3. VTK „Mediteran“, opština Žabljak;
4. Kolašin 1600, opština Kolašin;
5. Ada Bojana, opština Ulcinj – turistička valorizacija lokaliteta kroz razvoj, izgradnju, finansiranje i upravljanje ekskluzivnim turističkim kompleksom i dugoročni zakup ostrva Ada;
6. Uvala Masline – Bušat za rt Odrač, opština Bar;
7. Lokalitet koji se nalazi između Njivica i ušća Sutorine, opština Herceg Novi;
8. Lokalitet „Donja Arza“, Herceg Novi;
9. Lokalitet „Kabala for“, opština Herceg Novi;
10. Projekat turističke valorizacije lokacije „Mrkovi – Bijela Stijena“, Luštica, opština Herceg Novi;
11. Projekat Turistički kompleks Ecolodge Lovćen, Nacionalni park Lovćen, Cetinje;
12. Skijalište „Savin kuk”, opština Žabljak; i
13. Turistička valorizacija lokaliteta obuhvaćenih Prostornim planom posebne namjene „Bjelasica i Komovi” – Cmiljača i Žarski, opštine Mojkovac i Bijelo Polje.

III. Na osnovu predloga Vlade Crne Gore, Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje Crne Gore, Zavoda za zapošljavanje Crne Gore i Investiciono-razvojnog fonda Crne Gore na prodaju putem berze ponudiće se akcije sljedećih društava:
14. AD Papir – Podgorica; prodaja 23,9865% akcijskog kapitala;
15. AD „Agrotransport“ – Podgorica; prodaja 52,4139% akcijskog kapitala;
16. HTP „Berane” AD – Berane; prodaja 15,3544% akcijskog kapitala;
17. AD „Dekor” – Rožaje; prodaja 22,5948% akcijskog kapitala;
18. AD „Metal produkt” – Podgorica; prodaja 8,3724% akcijskog kapitala;
19. AD „Montenegroturist” – Budva; prodaja 29,6706% akcijskog kapitala; i
20. „Crnagoracoop“ AD – Danilovgrad; prodaja 10,6294% akcijskog kapitala.

Član Savjeta Srđa Keković izdvojio je mišljenje u vezi sa predloženom privatizacijom Instituta „dr Simo Milošević“ i HG „Budvanska rivijera“.

Razmotreni su upućeni Vladi na usvajanje Izvještaj o radu Savjeta za privatizaciju i kapitalne projekte za 2017. godinu, sa Izvještajem o sprovođenju Plana privatizacije za 2017. godinu i Izvještaj o realizaciji zaključaka Savjeta za privatizaciju i kapitalne projekte za 2017. godinu.

Savjet je razmotrio i uputio Vladi na usvajanje Izvještaj o realizovanim investicionim i drugim aktivnostima po osnovu Ugovora o zakupu i izgradnji, koji se odnosi na „Luštica Development“ AD Tivat, Opština Tivat – projekat Luštica Bay za period 2016 – 2017. godina, koji je dostavilo Ministarstvo održivog razvoja i turizma. U dokumentu pripremljenom u skladu sa obavezom izvještavanja Skupštine Crne Gore, navedeno je da je ukupan iznos investicionih i drugih troškova od 2010. godine do 31. decembra 2017. godine, prema informacijama dobijenim od Luštice Development AD Tivat, iznosio 133.708.465 eura, od čega je u 2016. godini utrošeno 20.220.543 eura, dok je u 2017. godini utrošeno 40.612.695 eura. U Izvještaju se navodi da su na realizaciji projekta, na poslovima upravljanja projektom zaposlena 53 lica, od kojih je 62% iz Crne Gore, da je na gradilištu za vrijeme izvođenja radova povremeno angažovano u prosjeku dnevno oko 529 radnika uglavnom iz Crne Gore kao i da su lokalni stanovnici iz Radovića angažovani su za zanatske radove. U Izvještaju stoji da je kompanija započela proces oglašavanja radnih mjesta za potrebe hotela Chedi i marine u kompleksu Luštica Bay i da se očekuje se otvaranje ukupno oko 250 novih radnih mjesta.

Razmotrena je Informacija o aktivnostima na realizaciji ugovorne obaveze imenovanja nezavisnog revizora – „Kontrolora”, u skladu sa Ugovorom o zakupu Kompleksa HTP Ulcinjska rivijera, Ulcinj i Vladi predloženo da ovlasti ministra održivog razvoja i turizma Pavla Radulovića da u ime Vlade Crne Gore, kao Zakupodavca, potpiše Pismo o angažovanju kompanije PricewaterhouseCoopers sa Ugovorom o obavljanju usluga Kontrolora investicije.

Savjet je donio: Odluku o imenovanju Tenderske komisije za privatizaciju na čijem je čelu ministarka ekonomije Dragica Sekulić, Odluku o imenovanju Tenderske komisije za valorizaciju turističkih lokaliteta čiji je predsjednik ministar održivog razvoja i turizna Pavle Radulović i Odluku o imenovanju Komisije za imovinska pitanja kojom predsjedava zaštitnica imovinsko-pravnih interesa Crne Gore Dragana Đuranović.

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE
 
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?