Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Ministar Bogdanović - direktor Crnogorske kinoteke Martinović: Kinoteka važna u promociji istorije i nasljeđa Crne Gore

Objavljeno: 28.02.2018. 21:51 Autor: mku
Ministar kulture Aleksandar Bogdanović i direktor Crnogorske kinoteke Andro Martinović razgovarali su danas o radu i projektima ove ustanove.

Ministar je istakao zadovoljstvo što ova institucija sa malim brojem zaposlenih i lošim prostornim uslovima uspijeva da realizuje značajne projekte i aktivnosti. Posebno je naglasio važnost izrade dokumentarnog filma “Kulturno nasljeđe Balšića”, koji je premijerno prikazan 2017. godine, kao i početak rada na filmu “Putevima dukljanske baštine”, koji će široj publici prikazati i približiti istoriju i arhitekturu Duklje kao i značaj ovog važnog arheološkog lokaliteta.

Ministar Bogdanović i direktor Martinović su razgovarali i o skorom preseljenju Crnogorske kinoteke u nove prostorije koje će biti smještene u objektu nekadašnjeg Doma vojske u Podgorici. Kako su istakli sagovornici, ovo je od izuzetne važnosti, kako u pogledu zaštite postojeće bogate kolekcije filmova i filmskih materijala, tako i u pogledu ostvarivanja drugih djelatnosti ustanove. Ministar je istakao da je, osim arhivske djelatnosti Kinoteke važna i njena prikazivačka djelatnost, kojom građanima predstavlja istoriju i nasljeđe Crne Gore.

Razgovarano je i o realizaciji projekta "Standardizacija kataloga i nova platforma za kataloško arhiviranje filmske građe", za koji je u ovoj godini Ministarstvo kulture izdvojilo 15.000 eura. Projektom je predviđena izrada platforme, softvera i hardvera za kataloško arhiviranje filmskih materijala, čime će se obezbijediti efikasnije obavljanje osnovnih kinotečkih djelatnosti, istakao je direktor Martinović.

Bilo je riječi i o regionalnoj i međunarodnoj saradnji koju Kinoteka ostvaruje sa srodnim institucijama, posebno sa Jugoslovenskom kinotekom, u kojoj se do prelaska u novi objekat skladišti značajan dio fonda Crnogorske kinoteke. Ministar Bogdanović je istakao da je saradnja sa međunarodnim partnerima izuzetno značajna, pogotovo za malu instituciju kakva je Kinoteka i pozvao da izvor dodatnog finasiranja svojih projekata traže i u međunarodnim fondovima, za čem će Ministarstvo pružiti svu potrebnu pomoć i podršku.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?