Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Susret Zenka-Vulić:nacionalni savjeti da afirmišu vrijednosti, identitet i baštinu naroda čiji su predstavnici

Objavljeno: 28.02.2018. 22:46 Autor: PR služba

 

Ministar za ljudska i manjinska prava Mehmed Zenka posjetio je danas Savjet Muslimana Crne Gore i razgovarao sa njegovim članovima/icama o značaju uloge savjeta u oblasti afirmacije i unaprijeđenja  zaštite prava manjinskih naroda i drugih manjinskih nacionalnih zajednica, te neophodnosti uske saradnje svih savjeta i resornog Ministarstva.

Očekivanja ministra Zenke su da Savjet Muslimana Crne Gore sve veću pažnju usmjeri na korišćenje kapaciteta koja im omogućava inovirani Zakon o manjinskim pravima i slobodama.

Zenka je kazao da će Ministarstvo za ljudska i manjinska prava biti pouzdan partner svim nacionalnim savjetima i u narednom periodu na realizaciji aktivnosti u vezi sa sprovođenjem zakonskih garancija, srazmjerne zastupljenosti manjina u organima javne vlasti, kao i unaprijeđenja položaja manjinskih naroda i drugih manjinskih nacionalnih zajednica u oblastima od interesa. Ministar je naglasio da je Zakon o manjinskim pravima i slobodama iz 2017. godine, omogućio dvostruko veća finansijska sredstva za rad svim nacionalnim savjetima i da, s tim u vezi, očekuje veću produktivnost sa njihove strane.

Prema njegovim riječima, savjeti treba da imaju ulogu generatora svega pozitivnog u vezi sa afirmacijom vrijednosti, identiteta i baštine naroda čiji su predstavnici.

Predsjednik Savjeta Muslimana Crne Gore Sabrija Vulić upoznao je ministra sa aktuelnim problemima funkcionisanja Savjeta Muslimana Crne Gore, istakavši pored ostalog, slobodu nacionalnog opredjeljenja i očuvanja identiteta muslimanskog naroda. On je pozdravio komunikaciju sa Ministarstvom za ljudska i manjinska prava i pohvalio stav da svi akteri treba da rade zajedno na jačanju suživota u Crnoj Gori, ali i očuvanju identiteta manjinskih naroda i drugih manjinskih nacionalnih zajednica.

Sagovornici su se saglasili da u narednom periodu nacionalni savjeti treba da se adekvatno pozicioniraju u našem društvenom ambijentu i da, u skladu sa očekivanim, rade na promociji važnosti manjinskih naroda i drugih manjinskih nacionalnih zajednica.

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?