Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

U Bijelom Polju predstavljen Agrobudžet za 2018. godinu

Objavljeno: 28.02.2018. 21:25 Autor: MPRR

MPRRPoljoprivrednim proizvođačima sa područja opštine Bijelo Polje danas su predstavljene mjere podrške kroz Agrobudžet za 2018. godinu.

Uslove, kriterijume i način prijavljivanja za agrobudžetsku podršku u biljnoj i stočarskoj proizvodnji prisutnima su prezentovali predstavnici Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja. Poljoprivrednicima je bliže pojašnjeno i koja im je dokumentacija potrebna za ostvarivanje podrške i koji su rokovi za podnošenja zahtjeva za svaku od agrobudžetskih mjera.

Poljoprivrednike je, s obzirom na strukturu poljoprivredne proizvodnje na području ove opština, posebno interesovala mogućnost dobijanja podrške u stočarstvu – premije, podrška za nabavku opreme za poboljšanje kvaliteta mlijeka i nabavku stočnog fonda, podrška za korišćenje planinskih pašnjaka. Voćari su se interesovali koje vrste mehanizacije mogu da nabave uz podršku iz Agrobudžeta, kao i kako se ostvaruje podrška za podizanje novih zasada. Poljoprivrednicima je pojašnjeno da će mehanizaciju, kao i nabavku sadnica višegodišnjih zasada imati mogućnost da dobiju i kroz apliciranje za Prvi IPARD javni poziv za mjeru 1 „Investicije u fizički kapital na poljoprivrednim gazdinstvima“ koji je objavljen u ponedjeljak, 26.02.2018. godine.

Posebna pažnja bila je posvećena i ostalim novinama u odnosu na prethodnu godinu, kako bi poljoprivrednici u potpunosti bili upoznati sa svim mjerama podrške koje su im na raspolaganju. Istaknuto je da je kroz ovogodišnji Agrobudžet akcenat stavljen na podršku mladim poljoprivrednicima, koji imaju mogućnost da kroz više mjera ostvare podršku i do 70%. Takođe, starosna granica za podršku pokretanju poslovanja mladih poljoprivrednika povećana je sa 30 na 35 godina starosti.

Predstavnici Ministarstva iskoristili su priliku da podsjete proizvođače na obavezu da se upišu u Registar poljoprivrednih gazdinstava, kako bi ostvarili pravo na podršku.

 

PR Služba Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?