Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Održan inicijalni sastanka za projekat „Ciljevi održivog razvoja na Zapadnom Balkanu“

Objavljeno: 28.02.2018. 23:22 Autor: Ministarstvo održivog razvoja i turizma

Ministarstvo održivog razvoja i turizma

Ministarstvo održivog razvoja i turizma

 

Inicijalni sastanak Projekta „Ciljevi održivog razvoja na Zapadnom Balkanu“ održan je u srijedu, 28. februara u prostorijama Ministarstva održivog razvoja i turizma. Projekat se sprovodi u partnerstvu sa Regionalnim centrom za životnu sredinu za Centralnu i istočnu Evropu (REC).

Sastanak, kome su prisustvovali predstavnici institucija uključenih u implementaciju Nacionalne strategije održivog razvoja, odnosno Ciljeva održivog razvoja, otvorio je Saša Radulović, državni sekretar u Ministarstvu održivog razvoja i turizma i predsjednik Generalne skupšine REC-a. Radulović je istakao da je Crna Gora prva zemlja u regionu koja je u nacionalni sistem u potpunosti integrisala zahtjeve Ujedinjenih nacija utvrđene Agendom za održivi razvoj do 2030. godine. Radulović je naglasio da je Crna Gora, vođena preporukama Agende, usvajanjem Nacionalne strategije održivog razvoja do 2030. godine postavila okvir za nacionalni odgovor na izazove koji se nalaze na putu ka održivom razvoju crnogorskog društva u oblasti ekonomije, društvenog razvoja i zaštite životne sredine.

Radulović je napomenuo da uspješna implementacija postavljenog strateškog okvira za održivi razvoj zahtijeva aktivan odnos svih društvenih aktera, te je stoga neophodna efikasna međusektorska saradnja svih odgovornih resora prepoznatih za sprovođenje Ciljeva održivog razvoja, odnosno Nacionalne strategije održivog razvoja. On je zaključio da će Crna Gora u okviru svojih razvojnih prioriteta nastaviti da doprinosi implementaciji UN Agende i Nacionalne strategije održivog razvoja, kroz prevazilaženje izazova u dostizanju Ciljeva, ali i jačanjem regionalne saradnje razmjenom i prenošenjem nacionalnog iskustva.

Prisutnima se u okviru uvodnog izlaganja obratio i Ešef Husić, v.d. generalnog direktora Direktorata za klimatske promjene i mediteranske poslove u MORT-u, koji je istakao značaj sprovođenja ovog projekta u kontekstu implementacije Nacionalne strategije održivog razvoja do 2030. godine, kao dugoročnog razvojnog dokumenta. Naglasio je da su strategijom ustanovljene prioritetne teme, strateški ciljevi i mjere detaljno razrađene kroz podmjere i ciljne ishode, uz subjekte koji su prepoznati kao odgovorni za njihovu implementaciju.

Ispred REC-a prisutnima se obratila Srna Sudar, nacionalni projektni koordinator, ukazavši da je REC posvećen doprinosu jačanja demokratskih vrijednosti društva, balansiranom na razvoju i očuvanju prirodnih vrijednosti kroz umrežavanje različitih aktera društva u zemljama u kojima ima svoje kancelarije. Sudar je ukazala da je REC dugi niz godina prisutan u Crnoj Gori i da daje doprinos ne samo zaštiti životne sredine već i sprovođenju principa i Ciljeva održivog razvoja (SDGs). Ona je naglasila da su kroz projekte i programe za Obrazovanje za održivi razvoj, SEEDLING i druge doveli do osnaživanja obrazovanja, izgradnje kapaciteta i podizanja svijesti o novim ciljevima održivog razvoja (SDGs) u zemljama Jugoistočne Evrope, kroz njihovu ugradnju u obrazovne programe i kroz regionalnu saradnju i umrežavanje donosilaca odluka, edukatora i nastavnika. U Crnoj Gori podstakli smo reformu obrazovanja i doveli do uvođenja “obrazovanja za održivi razvoj” kao međupredmetne teme u predškolskom, osnovnom i srednjoškolskom obrazovanju. Sudar je izrazila je nadu da će Regionalni centar za životnu sredinu, zajedno sa drugim međunarodnim subjektima, nastaviti da bude važan, strateški partner nastojanjima da dostignu Ciljevi odrzivog razvoja.

Projekat „Ciljevi održivog razvoja na Zapadnom Balkanu“ je rezultat saradnje s Regionalnim centrom za životnu sredinu u Albaniji, Crnoj Gori i Makedoniji i sprovodi se kao podrška nadležnim resorima za sprovođenje UN Ciljeva održivog razvoja u prevazilaženju izazova prilikom njihove implementacije, kroz program jačanja kapaciteta prilagođenog potrebama zemalja učesnica u projektu.

 

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?