Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Studenti Univerziteta Donja Gorica posjetili Ministarstvo odbrane

Objavljeno: 01.03.2018. 20:10 Autor: mod

Studenti Humanističkih studija Univerziteta Donja Gorica, sa smjera Nacionalna bezbjednost, posjetili su danas Ministarstvo odbrane.

Državni sekretar u Ministarstvu, Slobodan Filipović, izrazio je veliko zadovoljstvo interesovanjem studenata i uopšte, univerzitetske zajednice, za rad i aktivnosti Ministarstva odbrane u svjetlu članstva Crne Gore u NATO, kao i na polju modernizacije Vojske Crne Gore. On je naglasio da je jedan od bitnih ciljeva Ministarstva i Vojske upravo što direktniji odnos sa mlađom populacijom, u skladu sa strategijom podmlađivanja kadra u sektoru odbrane.

Filipović je studentima govorio o ključnim aktivnostima Ministarstva odbrane i Vojske Crne Gore, sa akcentom na saradnju i djelovanje Crne Gore kao saveznice u okviru Alijanse, ali i njenu ulogu u očuvanju globalnog mira i sigurnosti kroz učešće u mirovnim misijama i operacijama. On je ponovio višestruke benefite od članstva Crne Gore u NATO, posebno naglašavajući koncept kolektivne bezbjednosti, kao najoptimalnijeg okvira za jednu malu zemlju ograničenih odbrambenih kapaciteta koja, uz to, ima veoma bitan i poseban strateški položaj u geostrateški osjetljivom okruženju. Državni sekretar je naglasio da će se Crna Gora kao članica Alijanse zalagati za politiku otvorenih vrata, kao garanta mira i stabilnosti u regionu.

Studentima je o organizaciji, načinu rada i aktivnostima Ministarstva odbrane govorila Ivana Delibašić, samostalna savjetnica II u Direktoratu za politku odbrane, dok im je potpukovnik, mr Rade Čurčić iz Generalštaba VCG održao predavanje o učešću pripadnika Vojske Crne Gore u mirovnim misijama i operacijama.

Cilj ove studenstke posjete bio je upoznavanje sa organizacijom, nadležnostima i funkcionisanjem Ministarstva, te sagledavanje uloge i mjesta koje Ministarstvo odbrane ima u ukupnom sistemu nacionalne bezbjednosti Crne Gore.

Gosti su izrazili zadovoljstvo održanim predavanjima i aktivno uzeli učešća u diskusiji. Studente sa Univerziteta Donja Gorica u Podgorici najviše je interesovala Strategija nacionalne bezbjednosti, organizacija Vojske Crne Gore, kao i aktivnosti u misijama i operacijama.

Ministarstvo odbrane će i u narednom periodu nastaviti da organizuje slične aktivnosti i unapređuje saradnju sa fakultetima u Crnoj Gori, upravo u cilju približavanja i promocije svojih aktivnosti mlađoj populaciji.

modmod
mod

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?