Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Obilježen Dan zaštite i spašavanja u Crnoj Gori

Objavljeno: 01.03.2018. 20:00 Autor: MUP

VIDEO: Obilježavanje Dana zaštite i spašavanja - KADROVI

VIDEO: Ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić - Dan zaštite i spašavanja - OBRAĆANJE

VIDEO: GD Direktorata za vanredne situacije Mirsad Mulić - Dan zaštite i spašavanja - OBRAĆANJE

VIDEO: Nagrađeni radnik službe zaštite i spašavanja Milan Vujošević - OBRAĆANJE


Povodom proslave Dana zaštite i spašavanja u Crnoj Gori i Međunarodnog dana civilne zaštite Ministarstvo unutrašnjih poslova danas je upriličilo svečanost u prostorijama Službe zaštite Glavnog grada na kojoj su dodijeljene nagrade i priznanja za doprinos u razvoju sistema zaštite i spašavanja u prethodnoj godini.

Tom prilikom prisutnima su se obratili generalni direktor Direktorata za vanredne situacije Mirsad Mulić i ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić, a održana je i pokazna vježba u kojoj su, osim Avio-helikopterske jedinice Direktorata za vanredne situacije, učestvovale Služba zaštite Glavnog grada Podgorica i Gorska služba spašavanja.

Čestitku povodom Dana zaštite i spašavanja uputio je i predsjednik Vlade Duško Marković, a u kojoj se navodi da su u prethodnom periodu zaposleni u službi zaštite i spašavanja pokazali da Crna Gora ima snažne kapacitete u ovoj oblasti, što je potvrđeno kroz izuzetnu hrabrost i požrtvovanost koje su ispoljili tokom 2017., ali i ranijih godina. Premijer je naveo i da je Vlada čvrsto opredijeljena da u raspoloživim okvirima, a uz pun angažman Ministarstva unutrašnjih poslova unaprijedi uslove za život i rad vatrogasaca i spasilaca.

Čestitku u cjelosti možete preuzeti OVDJE.

Pozdravljajući prisutne ministar unutrašnjih poslova čestitao je pripadnicima sistema Dan zaštite i spašavanja i naglasio da se hrabrost i požrtvovanost sa kojom obavljaju ovu, prije svega, humanu profesiju visoko cijeni.

„Prirodne i tehničko tehnološke katastrofe su realnost. One su, istovremeno, i izazov koji pokazuje koliko i na koji način je država spremna da reaguje. Zato je potrebno da imamo snažan, institucionalan i organizovan odgovor koji će posljedice od elementarnih i drugih nepogoda svesti na mogući minimum.“ , ocijenio je ministar Nuhodžić.

Ministar Nuhodžić podsjetio je da je Vlada Crne Gore krajem prošle godine usvojila Strategiju za smanjenje rizika od katastrofa za period 2018-2023. godine, koja definiše ciljeve i ključne aktivnosti u razvoju i opremanju sistema i naglasio da je Ministarstvo unutrašnjih poslova za 2018. godinu uvećalo budžet za oblast vanrednih situacija.

,,S tim u vezi, za očekivati je da ćemo i u narednom šestogodišnjem periodu dodatno unaprijediti sistem zaštite i spašavanja i učiniti ga efikasnijim.“, naveo je on.

Govor u cjelosti možete preuzeti ovdje.


Čestitajući Dan zaštite i spašavanja, generalni direktor Direktorata za vanredne situacije Mirsad Mulić podsjetio je na težinu i složenost poslova zaštite i spašavanja.

,,To su poslovi u kojima se srčanost podrazumijeva, plemenitost vodi, a hrabrost odlučuje. Oni su u stvari dokaz da u svakom životu i svakom vremenu ima mjesta za podvige. A podvig je zaista, spasiti ljudski život ili nečije materijalno dobro.“

U daljem izlaganju naglasio je da Direktorat za vanredne situacije u ovom trenutku realizuje 12 projekata kroz koje će se nabaviti vrijedna oprema, realizovati brojne obuke i održati vježbe na teme spašavanja u slučaju raznih vrsta hazarda. On se zahvalio svim učesnicima u sistemu na korektnoj saradnji.

Govor u cjelosti možete preuzeti ovdje.

Takođe, u cilju obilježavanja 1. marta, predstavnici Područne jedinice za vanredne situacije Podgorica i Operativno-komunikacionog centra 112 Direktorata za vanredne situacije održali su juče prezentaciju volonterima iz JU Srednja građevinsko-geodetska škola "Inž. Marko Radović" iz Podgorice o sistemu zaštite i spašavanja u Crnoj Gori, nadležnostima i ulozi Direktorata za vanredne situacije i OKC 112. Prezentaciji je prisustvovalo 13 učenika volonterskog kluba ove škole i dvije profesorice.
Na ovaj način volonteri su se bliže upoznali sa ulogom svih učesnika u sistemu zaštite i spašavanja s posebnim akcentom na značaj volonterizma i njihovog uključivanja na jačanju svijesti njihovih vršnjaka i ostalih kada je u pitanju smanjenje rizika od katastrofa i zaštita i spašavanje.

Odlukom Komisije za sprovođenje postupka dodjele nagrada i priznanja poslova utvrđeni su učesnici zaštite i spašavanja kojima se dodjeljuju nagrade i priznanja za posebne zasluge u razvoju sistema zaštite i spašavanja i iskazanu ličnu požrtvovanost u sprovođenju zaštite i spašavanja stanovništva i materijalnih dobara.


Nagrade i priznanja dobili su:

Značku zaštite i spašavanja dobio je Asanović Velimir, zaposlen u Službi zaštite i spašavanja Glavnog grada.


Zahvalnicu:

- Knežević Predrag, Služba zaštite i spašavanja Glavnog grada

- Dragojević Radivoje, Služba zaštite i spašavanja Glavnog grada

- Racković Boban, Služba zaštite i spašavanja Glavnog grada

- Brković Rajko, lovočuvar na području Radovča i Kopilja

- DVD „Krtoli“ koje broji oko 30 aktivnih članova – dobrovoljnih vatrogasaca.

-Mrvaljević Darko, projekt menadžer u opštini Danilovgrad


Novčanu nagradu, u iznosu od 500 eura dobili su:

- Agović Bajram, Služba zaštite i spašavanja Rožaje

- Škobalj Aleksandar, zamjeniku komandira Službe zaštite i spašavanja Opštine Herceg Novi

- Ašanin Rade, Služba zaštite i spašavanja Bar

- Sekulić Milisav, Služba zaštite i spašavanja Danilovgrad

- Vujošević Milan, Služba zaštite i spašavanja Glavnog grada




Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?