Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

SAOPŠTENJE: Održan sastanak povodom prevencije i suzbijanja prosjačenja iIi drugih vidova ekspolatacije djece među romskom i egipćanskom populacijom

Objavljeno: 02.03.2018. 17:21 Autor: mrss

Generalni direktor direktorata za socijalno staranje i dječiju zaštitu Goran Kuševija razgovarao je sa predstavnicima UNICEF-a na temu realizacije i zaštite prava djece pripadnika romske i egipćanske populacije, dana 01.03.2018. godine.

Poseban osvrt dat je i prevenciji i suzbijanju prosjačenja iIi drugih vidova ekspolatacije djece među romskom i egipćanskom populacijom, za šta je potrebno dodatno unaprjeđenje rada, kako u okviru posebnih sektora i institucija, tako i intersektorskog djelovanja u ovom domenu.

Najavljena je izrada Akcionog plana za suzbijanje prosjačenja koja će u prvom planu imati cilj identifikaciju djece koja prosjače i porodica iz kojih dolaze djeca koja prosjače.

UNICEF i UNHCR će pružiti edukaciju službenika Centara za socijalni rad na temu kulturološko-senzitivnog rada sa djecom i porodicama, pripadnicima romske i egipćanske populacije, kao izbjegličkom populacijom.

UNHCR od 2018. godine pruža pravnu pomoć u pribavljanju dokumenata Romima I izbjeglicama koje nemaju riješeno pitanje statusa u Crnoj Gori. U okviru projekta RHP u toku je izgradnja 94 stana u Beranama za stanovnike naselja Radoš 1 i 2, porodica sa Kosova.

Najavljene su dalje aktivnosti na ovom planu i sastanci u cilju razmjene informacija o postignućima i problemima u oblasti zaštite prava djece, pripadnika romske i egipćanskre populacije u Crnoj Gori.

PR služba Ministarstva rada i socijalnog staranja

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?