Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Redovni polugodišnji brifing vojno-diplomatskih predstavnika akreditovanih u Crnoj Gori

Objavljeno: 02.03.2018. 20:00 Autor: mod
Međunarodna i saradnja sa NATO strukturama, doprinos Crne Gore kolektivnom sistemu odbrane, strateško planiranje, razvoj ljudskih resursa, vojne nabavke i finansijska problematika bile su glavne teme redovnog polugodišnjeg brifinga sa vojno-diplomatskim predstavnicima akreditovanim u Crnoj Gori, koji je danas održan u Ministarstvu odbrane.

Državni sekretar Slobodan Filipović se zahvalio vojnim atašeima na posvećenosti u domenu jačanja odbrambene saradnje, kao i na konstantnoj podršci reformama crnogorskog odbrambenog sektora. On je kazao da je ulaskom Crne Gore u NATO odagnan svaki skepticizam da naša zemlja, imajući u vidu njenu veličinu i kapacitete, može doprinijeti globalnoj bezbjednosti. “Ali, ti kapaciteti ne mjere se količinom resursa koje određena zemlja posjeduje, nego sposobnošću da djeluje u ograničavajućim uslovima. Savremene bezbjedosne prijetnje i izazovi moraju se tretirati kao zajednički problem, sa njima se možemo izboriti jedino udruživanjem snaga i kapaciteta”, naglasio je Filipović.

On je podsjetio na misije u kojima Crna Gora svojim učešćem daje doprinos kolektivnoj bezbjednosti, na Avganistan, Somaliju, Mali i Zapadnu Saharu, te informisao vojno-diplomatske predstavnike da je Savjet za odbranu i bezbjednost, prema zahtjevu Ministarstva odbrane, donio predlog odluke o povećanju broja pripadnika VCG u misiji Resolute Support na do 40 članova. Obavijestio ih je i o namjeri da se u Misiju KFOR na Kosovu po prvi put pošalju dva štabna oficira, kako bi se reafirmisala uloga Crne Gore kao posrednika u rješavanju konflikata na Zapadnom Balkanu.

Filipović je naglasio da će Crna Gora nastaviti da snažno promoviše NATO politiku otvorenih vrata, uz ulaganje u dobrosusjedske odnose i odbrambenu saradnju sa državama regiona. On je podsjetio da Crna Gora ove godine predsjedava Američko - jadranskom poveljom, ali da će ostati posvećena jačanju i ostalih regionalnih inicijativa.
Državni sekretar je najavio i da će ključni strateški dokumenti iz oblasti odbrane biti redefinisani u skladu sa članstvom u NATO, sa dugoročnim strateškim prioritetima, kao i doprinosu kolektivnom sistemu bezbjednosti.
“Crna Gora će ostati kredibilan i pouzdan saveznik i partner”, zaključio je Filipović.

V.d. načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore, brigadni general Ilija Daković je informisao vojne atašeee o aktuelnim planovima modernizacije Vojske Crne Gore. On je naglasio da članstvo u NATO za Vojsku Crne Gore predstavlja novi izazov i motivaciju, jer iziskuje dosljedni nastavak započetih reformi, uz poštovanje visokih standarda na svim vojno-odbrambenim i bezbjednosnim nivoima.

Danas je potpisan plan bilateralne saradnje sa Republikom Austrijom, kao i Protokol o donaciji sa Kraljevinom Norveškom.
Vojno-diplomatski predstavnici su nakon brifinga posjetili Centar za obuku i Pješadijski bataljon u Danilovgradu.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?