Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Susret: Ministarka nauke Sanja Damjanović i ambasadorka Izraela Fišer-Kam

Objavljeno: 02.03.2018. 20:33 Autor: Ministarstvo nauke
Ministarka nauke, dr Sanja Damjanović, susrela se danas sa Nj.E. Alon Fišer-Kam (Alone Fisher-Kamm), izvanrednom i opunomoćenom ambasadorkom Izraela u Srbiji i nerezidentnom ambasadorkom u Crnoj Gori, i razgovorala o unaprijeđenju saradnje u oblasti nauke, istraživanja i inovacija između dvije zemlje u narednom periodu.

Ministarka nauke je svoju sagovornicu informisala o aktivnostima koje Ministarstvo nauke preduzima, posebno u sferi jačanja veza između akademske zajednice i sektora privrede. Ona je u tom smislu posebno istakla usvajanje odgovarajućeg zakonodavnog okvira, usklađenog sa okvirom EU u navedenim oblastima, kao i aktivnosti koje se sprovode na planu unaprijeđenja rada prvog Inovaciono-preduzetničkog centra „Tehnopolis“ u Nikšiću, osnivanje prvog Naučno-tehnološkog parka u Podgorici, a poseban fokus ministarka nauke je stavila na rad prvog Centra izvrsnosti u Crnoj Gori, BIO ICT.

Ministarka je istakla da Crna Gora čini napore za ostvarivanje ovih ciljeva i kroz uvećanje budžeta za nauku i istraživanje, proces internacionalizacije i učlanjenja zemlje u renomirane naučne institucije i organizacije iz Evrope kao što su CERN, EMBL, EMBO, JSI i slične, čime se omogućava ne samo mobilnost naučnika i istraživača, već i proces razmjene ideja, stvaranje naučnih mreža, zajedničko učešće u projektima te sticanje znanja i iskustava koja se kasnije mogu implementirati u Crnoj Gori. Kao poseban segment u obraćanju, Ministarka nauke je apostrofirala aktivnosti na regionalnom projektu kojim je predviđeno osnivanje Međunarodnog instituta za održive tehnologije Jugoistočne Evrope, kao i aktivnosti koje Crna Gora, sprovodi u domenu start-apova i spin off kompanija.

Ambasadorka je, imajući u vidu ogromno iskustvo Izraela u oblasti nauke i istraživanja, a posebno inovacija u oblasti visokih tehnologija, pozdravila napredak Crne Gore na ovome planu i istakla mogućnosti za dalju saradnju kroz realizaciju zajedničkih projekata, učešća kandidata iz Crne Gore na seminarima, konferencijama i radionicama koji se organzuju u Izraelu, kao i kroz angažovanje eksperata iz Izraela, sa ciljem prenošenja znanja i iskustava našim institucijama.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?