Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

NAJAVA: Ministarka nauke na donatorskom sastanku Regionalnog savjeta za saradnju u Briselu

Objavljeno: 05.03.2018. 14:42 Autor: Ministarstvo nauke
Na poziv Regionalnog savjeta za saradnju (Regional Cooperation Council-RCC), ministarka nauke dr Sanja Damjanović učestvovaće na 4. sastanku Donatorske podrške za Zapadni Balkan koji se, u organizaciji RCC-ja održava u Briselu, Belgija, 13. marta 2018. godine.

Sastanak će biti prilika da se na bazi važećih strateških dokumenata RCC-ja, među kojima je i Radni program za 2017-2019. godinu, sagledaju mogućnosti donatorske podrške za Međunarodni institut - SEEIIST, imajući u vidu da pospješivanje mobilnosti, jačanje regionalne i međunarodne saradnje kao i konkurentnosti u Jugoistočnoj Evropi predstavlja upravo prioritete ovog Savjeta. Takođe, implementacijom Strategije Jugoistočne Evrope 2020 (SEE2020), za koju je zadužen pomenuti Savjet, predviđena je donatorska podrška pri čemu će, na pomenutom sastanku učestvovati predstavnici korisničkih institucija iz zemalja Zapadnog Balkana, različiti donatori, regionalni koordinatori, kao i bilateralni donori odnosno međunarodne organizacije.

U smislu obezbjeđenja donatorske podrške, ovaj sastanak predstavlja nastavak aktivnosti dogovorenih na sastanku lidera zemalja Zapadnog Balkana koji je 12. jula 2017. godine održan u Trstu (Republika Italija), kojim je, pored ostalog, predviđeno i da Region Zapadnog Balkana bude označen kao jedan od prioriteta za investicije i jačanje komercijalizacije istraživanja.

Kako bi se ostvarili ciljevi Donatorskog sastanka, planirano je učešće Kancelarija NIPAK-a (Nacionalnih IPA Kancelarija), Nacionalnih koordinatora za SEE2020, Nacionalnih koordinatora i Nacionalnih kontakt osoba zaduženih za sprovođenje višegodišnjih akcionih planova za regionalni ekonomski razvoj (MAP REA). Sastanak će biti organizovan tako da omogući i predstavnicima nacionalnih institucija i predstavnicima donatora punu razmjenu informacija i otvorenih pitanja, kako bi se preprodio jaz i realizovale potrebe na regionalnom nivou.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?