Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

NAJAVA: Međunarodni Masterclass “Hands on Particle Physics” 23. marta

Objavljeno: 05.03.2018. 16:27 Autor: Ministarstvo nauke
Ministarstvo nauke u saradnji sa Univerzitetom Crne Gore – Prirodno-matematičkim fakultetom i Evropskom organizacijom za nuklearna istraživanja (CERN) organizuje Međunarodni čas fizike čestica Masterclass pod pokroviteljstvom CERN-a i grupe IPPOG (International Particle Physics Outreach Group), u petak, 23. marta 2018. godine, u 9 časova i 20 minuta (sala 210 Prirodno-matematičkog fakulteta).

“Masterclasses - Hands on Particle Physics” je obrazovno-istraživački program u okviru kojeg učestvuje oko 200 naučnih iz 55 zemalja širom svijeta.
Prvi dio programa obuhvata virtuelnu posjetu CERN-u, uvodna izlaganja o teorijskim i eksperimentalnim aspektima elementarnih čestica i njihovih interakcija. Drugi dio programa se sastoji od vježbi koje uključuju analizu podataka i identifikaciju čestica na osnovu eksperimentalnih događaja evidentiranih na eksperimentima u CERN-u i kviza, u kojem će učenici moći da svoje rezultate upoređuju sa vršnjacima iz ostalih evropskih gradova.

Ovo će biti jedinstvena prilika za učenike srednjih škola da učestvuju u ovom međunarodnom programu i bliže se upoznaju sa realnim istraživačkim životom u jednoj od najatraktivnijih oblasti, fizike čestica.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?