Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Radni sastanak sa predstavnicama Ministarstva održivog razvoja i turizma povodom saradnje sa CERN-om

Objavljeno: 05.03.2018. 17:32 Autor: Ministarstvo nauke
Ministarstvo nauke
Ministarka nauke dr Sanja Damjanović sastala se danas sa predstavnicama Ministarstva održivog razvoja i turizma, gospodjom Tamarom Djurović, načelnicom Direkcije za zaštitu vazduha i zaštitu od buke u životnoj sredini, i gospodjom Natašom Bjelicom, samostalnom savjetnicom u istoj Direkciji.

Povod za organizaciju sastanka je razmatranje podrške Ministarstva nauke uspostavljanju saradnje Ministarstva održivog razvoja i turizma sa Evropskom organizacijom za nuklearna istraživanja iz Ženeve (CERN), u oblasti zaštite od jonizujućeg zračenja.

Na sastanku su sagledane mogućnosti za planiranje buduće saradnje Ministarstva održivog razvoja i turizma Crne Gore sa CERN-om, kroz priključenje Ministarstva novim eksperimentima CERN-a za navedene oblasti, korespondirala bi sa aktivnostima koje pomenuto Ministarstvo sprovodi na nacionalnom nivou, kroz legislativni okvir kao i kroz projektne aktivnosti na medjunarodnom planu, u prvom redu saradnju sa Međunarodnom agencijom za atomsku energiju iz Beča, te saradnju sa Evropskom komisijom kroz Instrument za predpristupnu podršku (IPA).

Takođe, saradnja sa CERN-om bi bila odličan nastavak već realizovanih aktivnosti Ministarstva održivog razvoja i turizma na planu pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji, kroz doprinos napretku u pregovaračkim poglavljima vezanim za životnu sredinu, energetiku, vanjsku bezbjednosnu i odbrambenu politiku, dakle svim onima u kojima se nalazi tematika vezana za zaštitu od jonizujućih zračenja. Ovim bi se takođe, još jednom potvrdila dobra saradnja dva ministarstva a dao bi se i doprinos unapredjenju sistema R&D (Istraživanje i razvoj).
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?