Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Predsjednik Vlade se sastao sa Delegacijom MMF-a: I ove godine realni izgledi za dobre rezultate ekonomske politike kao i u 2017.

Objavljeno: 05.03.2018. 22:15 Autor: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću


Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković sastao se sa Delegacijom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) koju je predvodio šef Misije MMF-a za Crnu Goru Martin Petri. Na sastanku je zajednički zaključeno da je 2017. bila godina uspjeha za Vladu Crne Gore u vođenju ekonomske politike, uz veoma dobre izglede da isti trend bude nastavljen i u 2018. godini.

Premijer je informisao sagovornike o ključnim rezultatima naše ekonomske politike u prošloj godini, koji se reflektuju u jačanju fiskalne stabilnosti i u snažnom godišnjem ekonomskom rastu od iznad 4 odsto i zahvalio se MMF-u na snažnoj podršci Vladi u spovođenju mjera fiskalne konsolidacije u tadašnjem veoma nepovoljnom političkom ambijentu.

Trend jačanja fiskalne stabilnosti nastavljen je u ovoj godini, rekao je predsjednik Vlade, iznijevši podatak da je u prva dva mjeseca prihod centralnog budžeta veći za 26,1 miliona eura u odnosu na isti period prošle godine.

Premijer je rekao da očekuje i nastavak trenda rasta investicione aktivnosti. S tim u vezi upoznao je sagovornike sa činjenicom da je Vlada donijela Plan privatizacije za 2018.godinu, koji treba da podstakne dalje investicije. Projektovanom godišnjem rastu od tri odsto trebalo bi, pored privatizacija, da doprinese i nastavak strukturnih reformi u oblastima državne uprave, zdravstva, obrazovanja i tržišta rada – rekao je predsjednik Marković. Premijer je posebno istakao važnost činjenice da je i Svjetska banka ocijenila kredibilnom ekonomsku politiku Vlade odobrivši Crnoj Gori PBG garancije u iznosu od 80 miliona eura kojima je moguće obezbijediti refinansiranje dijela javnog duga do 250 miliona eura po izuzetno povoljnim uslovima.

Šef Misije MMF-a u Crnoj Gori je pozdravio jačanje stabilnosti javnih finansija, istakvaši da je to prepoznato i na finansijskim tržištima, kao i namjeru Vlade da nastavi da sprovodi strukturne reforme. U tom kontekstu je ocijenio da bi Crna Gora ove godine trebalo da se skoncentriše na dalju reformu poreske politike, posebno u dijelu smanjenja poreskog opterećenja rada, što je Vlada Crne Gore već i prepoznala, reformu penzijskog sistema, reformu javne uprave, kao i podršku jačanju fiskalne odgovornosti jedinica lokalne samouprave. Delegacija MMF-a je istakla i značaj uloge države u ekonomiji, a i nastavka reformi u finansijskom sektoru, naročito bankarskom, u pravcu njegove dalje konsolidacije kao i reforme na tržištu rada, na način da novi zakon o radu bude tako koncipiran da doprinese povećanju zaposlenosti.

Zahvalivši se Misiji MMF-a na svim predlozima Premijer je istakao važnost novog zamaha u privredi Crne Gore u okviru širih integracionih procesa i naglasio riješenost Vlade da istraje u procesu reformi, koje uz podršku naših međunarodnih partnera, treba da doprinesu ekonomskom napretku zemlje.

Sastanku je prisustvovao i ministar finansija Darko Radunović.

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?