Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Promocija evropskih vrijednosti slobode vjeroispovjesti "Religija i međureligijski dijalog“

Objavljeno: 05.03.2018. 20:29 Autor: Maja Jović

U okviru ideje o promociji evropskih vrijednosti kroz organizaciju konferencije o slobodi vjeroispovjesti, Ministarstvo za ljudska i manjinska prava organizovalo je dvodnevni skup na temu „Religija i međureligijski dijalog“, u Ulcinju 03.-04. marta.

Na konferenciji, predstavnici akademske zajednice, nacionalnih institucija, vjerskih zajednica i civilnog društva su se saglasili da je inter-religijski dijalog temelj participativne demokratije u Crnoj Gori, te da etičke vrijednosti koje se nalaze u temelju svih monoteističkih religija predstavljaju optimalnu platformu za izgradnju skladnih međuvjerskih odnosa u crnogorskom društvu.

Ocijenjeno je da moderna, demokratska politička zajednica podrazumijeva poštovanje ljudskih prava, uključujući vjerska prava i slobode, kao temelja interreligijskog dijaloga i tolerancije.

Takođe, konstatovano je da je Crna Gora dobar primjer multikulturalnog i multikonfesionalnog društva u kome postoji Ustavna odijeljenost države od crkve, ali i da je taj model odnosa potrebno dopuniti usvajanjem relevantnih progresivnih praksi zemalja EU, koje ukazuju da je najbolji model odnosa države prema crkvi odnos kooperativne odvojenosti.

Posebno je istaknuta vrijednost ustavnog patriotizma kao ključna paradigma različitosti u Crnoj Gori, te potreba za zajedničkim djelovanjem i saradnjom crkava i vjerskih zajednica.

Učesnici konferencije su kao jedan od ključnih izazova u Crnoj Gori identifikovali nedovoljno visok nivo religijske pismenosti građana i građanki, te je stoga ocijenjeno da je potrebno ojačati sistem obrazovanja, kao ključnog segmenta edukacije iz oblasti istorije religije sa inovacijama obrazovnih sadržaja i kroz inicijativu izrade adekvatnih udžbenika.

Na konferenciji je ocijenjeno i da je potrebno raditi na jačanju prevencije konflikata i obrazovanju za mir, uz saradnju na regionalnom, nacionalnom i lokalnom nivou, te da je uloga vjerskih zajednica u tom kontekstu od suštinskog značaja.

Ukazano je na potrebu jačeg uključivanja vjerskih institucija u smanjivanju rodne diskriminacije i postizanja rodne ravnopravnosti.

Osnažiti interreligijski dijalog na bazi univerzalnih etičkih vrijednosti, kao važan faktor međuvjerskog uvažavanja i prihvatanja različitosti.

Potrebno je edukovati novinare i unaprijediti medijsku pismenost kao najvažniji instrument u pravilnom izvještavanju o vjerskim zajednicama, sa ciljem poštovanja evropskih standarda i medijskog profesionalizma.

Potrebno je sprovesti istraživanja vezana za međuvjerske odnose, razumijevanje i poznavanje različitih vjerskih tradicija i religijskog nasleđa u Crnoj Gori.

Na kraju, učesnici konferencije su se saglasili da bi u inicirani dijalog trebalo uključiti i druge institucije kako bi se isti produbio i ojačao.

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?