Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Poljoprivredni proizvođači sa područja Žabljaka i Šavnika informisani o mjerama podrške iz Agrobudžeta

Objavljeno: 05.03.2018. 23:25 Autor: MPRR

MPRRMPRR

Predstavnici Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja predstavili su danas poljoprivrednim proizvođačima sa područja Žabljaka i Šavnika mjere podrške koje su im ove godine na raspolaganju kroz Agrobudžet.

I današnje prezentacije, izazvale su značajno interesovanje poljoprivrednika, među kojima je bio zapaženo prisustvo velikog broja mladih ljudi, što predstavlja pozitivan odgovor na ovogodišnji Agrobudžet i dobru osnovu za iskorišćavanje raspoloživih sredstava podrške.

Poljoprivredni proizvođači sa Žabljaka i iz Šavnika iskazali su interesovanje za sve mjere podrške, ne samo u dijelu stočarstva kojim se pretežno bave, već i u organskoj proizvodnji, ratarskoj proizvodnji, uzgoju ljekovitog bilja, pčelarstvu, ribarstvu. Posebno su pojašnjene novine u odnosu na prethodnu godinu koje idu u pravcu širenja obuhvata korisnika, smanjivanjem kriterijuma za premije u stočarstvu, subvencije po hektaru u biljnoj proizvodnji, uvođenje premija za preradu mlijeka na gazdinstvu, kao i ostale. Bilo je riječi pojedinačno o svim javnim pozivima za podršku investicijama, koji se objavljuju kroz mjere ruralnog razvoja. Predstavnici Ministarstva su detaljno predstavili i Javni poziv za podršku pokretanju poslovanja mladih poljoprivrednika koji je danas objavljen, koji daje mogućnost mladim nezaposlenim ljudima koji su završili školu ili fakultet poljoprivredne struke da sa bespovratnom podrškom Ministarstva u iznosu od 10.000 eura započnu sopstveni biznis u poljoprivredi. Kao podsticaj mladima u poljoprivredi, kako je pojašnjeno, ove godine je dodatno unapređena podrška, jer imaju mogućnost da kroz više mjera ostvare podršku investicijama i do 70% ulaganja.

Posebno interesovanje poljoprivredni proizvođači iskazali su za podršku za nabavku novih grla stoke, izgradnju bazena za odlaganje stajnjaka, kupovinu muzilica i laktofriza, kao i izgradnju bunara i bistijerni.

S obzirom na značajno interesovanje poljoprivrednika za podršku kroz IPARD program, kroz koji je nedavno raspisan prvi javni poziv, predstavnici Ministarstva informisali su poljoprivrednike o vrsti investicija koje će biti podržane i sugerisali im da prisustvuju radionicama koje će se uskoro realizovati u okviru informativne kampanje po opštinama za IPARD prvi javni poziv.

I ovom prilikom proizvođači su pozvani da se upišu u Registar poljoprivrednih gazdinstava koji je osnovni uslov za korišćenje bilo koje vrste podrške.

PR Služba Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?