Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

SAOPŠTENJE: Primjenom RIA pravila do kvalitetnijih propisa

Objavljeno: 06.03.2018. 18:55 Autor: Ivona Mihajlović - administrator
Ministarstvo finansija

Ministarstvo finansija je organizovalo dvodnevnu obuku za državne službenika iz oblasti primjene modela standardnog troška, koja je imala za cilj  unapređenje analitičkih kapaciteta u postupku sprovođenja analize o procjeni uticaja propisa (RIA) na građane, privredu i budžet. 
Pomenuta Analiza, predstavlja kontrolu uspostavljanja kvalitetnog zakonodavnog okvira prije samog usvajanja propisa, čime se predupređuje usvajanje rješenja koja ograničavaju poslovanje i stvaraju prepreke privrednim subjektima.

Predavači na obuci bili su dr Bojana Bošković, generalna direktorica Direktorata za finansijski sistem i unapređenje poslovnog ambijenta u Ministarstvu finansija i dr Branko Radulović, profesor na Pravnom fakultetu u Beogradu. 

Kako je saopšteno, pravilno razumijevanje i sprovođenje Analize omogućava kreatorima politika da bolje razumiju posljedice, tj. troškove, koristi i distribucione uticaje odluka, osigurava pravovremeno otkrivanje indirektnih i nenamjeravanih uticaja propisa, pojednostavljenje regulatornog okruženja, transparentnost procesa, kao i poboljšanje rada državne administracije, unapređenje koordinacije regulatornih aktivnosti i odgovornosti regulatora.

U prethodnom periodu, u cilju jačanja institucionalnih kapaciteta relevantnih resora, prvo u saradnji sa IFC-em, Ministarstvo finansija je sprovelo četiri obuke, pri čemu je obučeno oko 60 državnih službenika, a nakon toga u saradnji sa USAID-om sprovedeno je još 6 obuka, pri čemu je obučeno oko 120 službenika.


PR SLUŽBA 
MINISTARSTVA FINANSIJA

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?