Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Mogućnosti podrške iz Agrobudžeta predstavljene ribarima iz Herceg Novog, Kotora i Tivta

Objavljeno: 06.03.2018. 21:37 Autor: MPRR

Predstavnicima ribarskih udruženja, svim zainteresovanim ribarima i uzgajivačima sa teritorija opština Herceg Novi, Kotor, Tivat predstavljene su mjere Agrobudžeta za 2018. godinu.

Uslove, kriterijume i način prijavljivanja za agrobudžetsku podršku za sektor ribarstva i marikulture prisutnima su prezentovali predstavnici Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, u prostorijama Instituta za biologiju mora u Kotoru.  

Kao i prošle godine, podrška u iznosu do 50 odsto ukupne investicije oprediljena je za modernizaciju profesionalne ribolovne flote za ulov demerzalnih resursa, zatim pelagičnih resursa, zatim za mali privredni ribolov za plovila do 10 m LOA, a isti procenat podrške dobijaju i uzgajivači koji se bavi marikulturom za poboljšanje efikasnosti i konkuretnosti. Posebna pažnja bila je posvećenja novinama u odnosu na prethodnu godinu, kao i procedurama realizacije javnih poziva, a kroz diskusiju prisutni su imali priliku da otklone sve nedoumice.  

Posebno je bilo interesovanje predstavnika malog obalnog ribolova, kao i uzgajivača riba i školjaka. Teme razgovora ribara sa predstavnicima Direktorata za ribarstvo Ministarstva poljoprivrede bile su i ostale aktivnosti na poboljšanju sektora ribarstva u narednom periodu, kao i zajednički i partnerski pristup realizaciji tih aktivnosti.

Sektor ribarstva kroz Agrobudžet za ovu godinu podržava se kroz dva programa: razvoj sektora morskog ribarstva i marikulture i razvoj sektora slatkovodnog ribarstva i akvakulture.

Obezbijeđena su sredstva u iznosu od 1.043.000€, što je povećanje od 135% u odnosu na prošlu godinu.

 

Pored podrške profesionalnim ribarima i unapređenju sektora marikulture, posebna pažnja će se posvetiti mjerama za održivo upravljanje i očuvanje resursa ribe i drugih morskih organizama.


Podržaće se nabavka i instalacija neophodne opreme za mjesta prvog iskrcaja duž naše obale, uspostavljanje elektronskog sistema prikupljanja podataka i sljedljivosti u malom obalnom ribolovu.

 

PR Služba Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?