Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Proizvođačima iz Plužina predstavljene mogućnosti podrške iz Agrobudžeta

Objavljeno: 06.03.2018. 22:29 Autor: MPRR
MPRRMPRR
Za poljoprivredne proizvođače sa područja opštine Plužine danas je održana prezentacija Agrobudžeta za 2018. godinu.

Prisutnima su predstavljeni uslovi, kriterijumi i procedura prijavljivanja za agrobudžetsku podršku u biljnoj i stočarskoj proizvodnji. 

Poljoprivrednike ove opštine interesovala je mogućnost dobijanja podrške u stočarstvu – premije, podrška za nabavku opreme za poboljšanje kvaliteta mlijeka i nabavku stočnog fonda. Posebno interesovanje pokazali su i za mjeru prerade na gazdinstvu, kako u stočarskoj proizvodnji, vezano za način ostvarivanja premija za preradu mlijeka, tako i biljnoj proizvdnji, posebno voćarskoj. Voćare iz Plužina zanimale su novine u dijelu subvencija u biljnoj proizvodnji za čije ostvarivanje je smanjena minimalna površina sa 0,5 na 0,3 hektara. Mladi su posebno ohrabreni novinama u tom dijelu, jer je za njih osnovna premija od 180€/ha povećana za dodatnih 10 eura, a dodatno veću podršku investicijama kroz druge mjere i projekte podrške. Predstavljen je i poseban program bespovratne podrške za mlade poljoprivrednike kroz koji mogu pokrenuti sopstveni biznis u poljopriverdi. 

Predstavnici Ministarstva podsjetili su prisutne da je većina javnih poziva objavljena, a da u narednih nedjelju dana mogu očekivati i objavu javnih poziva za podršku upravljanju stajskim đubrivom, adaptaciju katuna, podršku investicijama u preradu na gazdinstvu i podršku za izgradnju bunara i bistjerni, za koju su i u Plužinama poljoprivredni proizvođači izrazili veliko interesovanje. 
Takođe, poljoprivrednike su zanimale mogućnosti koje su im na raspolaganju kroz nedavno objavljeni prvi IPARD javni poziv za investicije u poljoprivredna gazdinstva. Pojašnjeno im je koje investicije mogu realizovati i pozvani su da prisustvuju radionicama koje će se uskoro realizovati u okviru informativne kampanje po opštinama.

PR Služba Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja 
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?