Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Reagovanje: Netačni navodi koje je N.R. iznio u medijima; udario glavom o vrata službenog vozila kada se otimao u namjeri da pobjegne; video zapisi i kompletni spisi predati tužiocu

Objavljeno: 07.03.2018. 18:17 Autor: UP
Povodom tekstova koje su danas, 07.03.2018. godine, u štampanom izdanju listova Dan i ND Vijesti, objavljeni sa glavnom najavom, odnosno najavom na naslovnim stranicama ovih listova i na stranicama 7. odnosno 11. a pod naslovima „Uhapsili ga greškom pa mu slomili nos“ i „Rončević se probudio krvav u betonjerci“, a što su prenijeli i drugi mediji, radi istinitog informisanja javnosti, obavještavamo vas sljedeće:

Navodi u tekstu koji se odnose na navodno prebijanje i navodno lažno sumnjičenje N.R. (26) iz Podgorice za krivično djelo napad na službeno lice u vršenju službene dužnosti a vezano za događaj koji je registrovan prije šest dana, a o čemu je izjava N.R. objavljena u medijima danas su, shodno informaciji koju smo o događaju dobili od Centra bezbjednosti Podgorioca, u potpunosti netačni i sračunato su izjavljeni od strane N.R. u njegovom pokušaju odbrane i izbjegavanja odgovornosti kao i narušavanja integriteta Uprave policije. Takođe netačni su navodi da su povrede ovog lica nastale kao posljedica nezakonitiog postupanja policijskih službenika. Osim toga netačno je da mu policijski službenici nisu omogućili pravo na poziv, s obzirom da je N.R. više puta to odbio, što je i konstatovano u službenim spisima. N.R. je naime, pružajući jak aktivni otpor a u namjeri da se otrgne policijskim službenicima i da im pobjegne, glavom udario u vrata službenog vozila, kada su i nastale povrede koje on spominje. N.R. je medijima izjavio da je tom prilikom zadobio prelom nosa, što nije tačno, već je tom prilikom zadobio frakturu odnosno naprsnuće nosne kosti. Zbog povreda N.R. je ukazana pomoć u prostorijama CB Podgorica od strane ekipe Službe hitne medicinske pomoći a nakon toga je povezen u Urgentni blok gdje je odbio da mu se ukaže dalja ljekarska pomoć, a što je sve konstatovano u službenim spisima sačinjenim povodom ovog događaja.

Konkretno, nakon obavještenja od strane Dežurne službe Centra bezbjednosti Podgorica da je izvršeno razbojništvo u kladionici „Volcano“ u ulici Moskovskoj u Podgorici, policijski službenici Interventne jedinice su se uputili na lice mjesta gdje su zatekli N.R. Prilikom preduzimanja službene radnje legitimisanja N.R, koji nije imao dokumenta kod sebe, je vrijeđao i psovao policijske službenike, upućujući im više ozbiljnih prijetnji po život i tijelo („Samo mi priđite, ako smijete kerovi“, „J.... vam mater“, „P.... policijske“, „Mrš smradovi“, „Čujete li miševi“, „Sve ću vas poklati“, „Zapamtićete vi mene m...., vratove ću vam polomiti, sve ću vas zapaliti p....“, „Stric mi je načelnik, sve ću kući da vas poćeram“). N.R. je tom prilikom bio u alkoholisanom stanju jer je upotrebom alkometra utvrđeno da je imao 1,56 promila alkohola u krvi. Da bi savladili aktivni i pasivni otpor i izvršili službenu radnju privođenja, policijski službenici su prema N.R, kao što smo već javnost obavjestili saopštenjem, upotrijebili sredstva prinude (fizičku snagu i sredstva za vezivanje).

Prilikom lišavanja slobode i privođenja N.R. je, u namjeri da se otrgne policijskim službenicima, pružao jak aktivni otpor, kojom prilikom je glavom udario u vrata službenog vozila kada su i nastale povrede za koje se indicira da su mu ih nanijeli policijski službenici. N.R. je nastavio da vrijeđa policijske službenike i u prostorijama Centra bezbjednosti Podgorica. U prostorijama Centra bezbjednosti Podgorica ukazana mu je pomoć od strane zdravstvenih radnika Službe HMP, a nakon toga je N.R. poveden u Urgentni blok KCCG, gdje je odbio da mu se ukaže ljekarska pomoć. Pored navedenog policijski službenici Centra bezbjednosti Podgorica više puta su N.R. ukazali na njegovo zakonsko pravo da o lišavanju slobode obavijesti porodicu, što je on kategorički odbijao, a što je je konstatovano u službenoj zabilješci o lišenju slobode.

U koordinaciji sa nadležnim tužiocem sa lica mjesta su izuzeti video zapisi, na kojima se može vidjeti da su policijski službenici postupali u skladu sa Zakonom, a koji su sastavni dio predmeta koji je pokrenut protiv N.R. Takođe izuzeti su i video zapisi iz službenih prostorija CB Podgorica gdje takođe nije zabilježeno nezakonito postupanje prema N.R. Svi video zapisi su dostavljeni nadležnom tužiocu.

Sve preduzete službene mjere i radnje prema N.R. evidentirane su u službenim spisima i evidencijama Centra bezbjednosti Podgorica, što je takođe dostavljeno tužiocu.

Sa navedenim događajem upoznat je državni tužilac u ODT u Podgorici, koji se nakon sagledavanja činjenica izjasnio da se N.R. liši slobode, zbog postojanja sumnje da je izvršio krivično djelo iz čl. 376 KZCG – napad na službeno lice u vršenju službene dužnosti.

Osumnjičeni N.R. je, uz krivičnu prijavu, u zakonskom roku priveden nadležnom državnom tužiocu, zbog osnovane sumnje da je počinio navedeno krivično djelo.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?