Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

U Budvi održan sastanak delegacija šefova graničnih policija Crne Gore, Albanije i Kosova; potpisan Poslovnik o radu Zajedničkog centra za policijsku saradnju u Plavu

Objavljeno: 07.03.2018. 19:07 Autor: UP
Rukovodioci graničnih policija Crne Gore, Albanije i Kosova su juče u Budvi potpisali Poslovnik o radu Zajedničkog centra za policijsku saradnju u Plavu.

Naime, šefovi granične policije Crne Gore Vesko Damjanović, Republike Albanije Aida Veizaj i Republike Kosova Šaban Guda su juče u Budvi, u hotelu Avala, održali koordinacioni sastanak delegacija šefova graničnih policija ove tri države i potpisali Poslovnik o radu za Zajednički centar za policijsku saradnju u Plavu.

Protokolom između ministarstava unutrašnjih poslova Crne Gore, Republike Albanije i Republike Kosovo, koji je naime potpisan 30.05.2017. godine u Plavu, predviđeno je osnivanje Zajedničkog centra za policijsku saradnju, u cilju unaprjeđenja i daljeg razvoja policijske saradnje tri država.

Jučerašnjim potpisivanjem Poslovnika o radu Zajedničkog centra u Plavu dogovoreno je radno vrijeme 24/7 u prostorijama Stanice granične policije Plav – Regionalnog centra Sjever, a takođe su uređeni načini komunikacije, razmjene informacija, korišćenja uniforme i oružja, kućni red, odnosi među zaposlenima i korišćenja službenih prostorija kao i druge relevantne činjenice bitne za efikasno funkcionisanje službenika graničnih policija koji će biti angažovani u okviru Zajedničkog centra. Zajednički centar će između ostalog biti zadužen za blagovremenu razmjenu informacija i podataka o trenutnom stanju i specifičnim događajima vezanim za graničnu kontrolu i prekogranični kriminal, saradnju između graničnih službi policijskih organizacija tri države, saradnju sa drugim centrima za policijsku saradnju kao i saradnju sa drugim nadležnim tijelima koja se bave ovim pitanjima u regionu i u državama članicama Evropske unije.

Podsjećamo da su podršku u obezbjeđivanju uslova za realizaciju ovog projekta pružili međunarodna organizacija za migracije – IOM i Ambasada Savezne Republike Njemačke u Crnoj Gori. Osim pomoćnika direktora Uprave policije MUP-a Crne Gore za Sektor granične policije Veska Damjanovića, sastanku povodom potpisivanja Poslovnika ispred crnogorske strane prisustvovali su i načelnik Odsjeka za nadzor državne granice Vojislav Dragović i načelnik Odsjeka za strance, vize i suzbijanje nezakonitih migracija Dejan Andrić.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?