Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Slovenačka iskustva za digitalizaciju crnogorskog društva

Objavljeno: 06.03.2018. 21:30 Autor: MJU

Privredne komore Crne Gore i Slovenije organizovale su poslovni forum preduzeća iz ICT sektora dvije zemlje okrugli sto na temu „Digitalizacija javne uprave i razvoj informacionog društva u službi biznisa“ na kojem su učestvovali ministarka javne uprave Suzana Pribilović, potpredsjednik Vlade i ministar javne uprave Slovenije, Boris Koprivnikar, crnogorski ambasador u Sloveniji dr Vujica Lazović i slovenački ambasador u Crnoj Gori Mitja Močnik.

Ministarka Pribilović je kazala da se stvaranje podsticajnog okruženja za ulaganje u ICT može ostvariti samo uzajamnom saradnjom kreatora politike, investicione zajednice, tijela za razvoj ICT sektora i preduzetnika.
- Razvoj ekonomije utemeljene na znanju i rastućem ICT sektoru zahtijeva uspostavljanje okruženja koje pogoduju inovacijama, ali nažalost i riziku. Postoji veliki broj prilika za ekonomski razvoj ukoliko stvaramo okruženje koje podstiče ulaganja među zemljama, podržava preduzetnike i kompanije – kazala je Pribilović.

Prema njenim riječima, podsticanjem finansijskih tokova u ICT-u zemlje u regionu mogu iskoristiti evropske fondove, što omogućava veći broj investicija i preduzetničkih inicijativa. Jedan od važnih zajedničkih ciljeva trebalo bi da bude da region kao cjelina privlači investitore. U Crnoj Gori je što se tiče legislative i tehničko-tehloških preduslova, stvorena baza za to i stimulativno okruženje za razvoj ICT, istakla je Pribilović.

-Živimo u složenom digitalnom svijetu, prisustvujemo novoj industrijskoj revoluciji, gdje su granice između fizičkog i softverskog prostora konvergirale i gotovo nestale, a sajber bezbjednost je postala pitanje za sve aktere umjesto samo za IT inženjere. Zato reba radimo zajedno kako bismo iskoristili ogromne mogućnosti koje digitalni svije nudi – zaključila je ministarka Pribilović.

Boris Koprivnikar, potpredsjednik Vlade i ministar javne uprave Slovenije, kazao je da digitalizacija pruža istorijsku mogućnost malim zemljama koje mogu brzo da uče, da se kreću i izgrade infrastrukturu, prevaziđu dugogodišnje zaostajanje u razvoju. Slovenija je zainteresovana za saradnju sa drugim državama i Crnom Gorom da dijeli iskustva, te izgradnju boljih servisa i poslovnih mogućnosti. Dok su slovenačke kompanije zainteresovane da podijele svoja iskustva u digitalizaciji društva i javne uprave sa potencijalnim partnerima iz Crne Gore, istakao je Koprivnikar.

Potpredsjednik Privredne komore Ivan Saveljić kazao je da sektor elektronskih komunikacija i informacionih tehnologija kontinuirano povećava svoj udio u ukupnoj ekonomiji, što je najbolji pokazatelj da je riječ o grani koja ima izuzetno ubrazan rast, kako na lokalnom, tako i globalnom nivou.

 

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?