Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Ministar Zenka na osmom zasijedanju Ženskog parlamenta

Objavljeno: 07.03.2018. 23:43 Autor: PR služba

Ministar Zenka učestvovao je na osmom zasijedanju Ženskog parlamenta koje je održano danas u Skupštini Crne Gore.

Odbor za rodnu ravnopravnost Skupštine Crne Gore organizovao je zasijedanje Ženskog parlamenta na kojem su predstavnice ženskih asocijacija parlamentarnih partija i predstavnice civilnog društva postavljale pitanja članovima/icama Vlade Crne Gore.

Osmo zasijedanje organizovano je u susret 8. martu, Međunarodnom danu žena koji se u svijetu obilježava u znaku ekonomskih, političkih i društvenih dostignuća žena. Pozdravljajući prisutne, predsjedavajuća Nada Drobnjak, predsjednica Odbora za rodnu ravnopravnost Skupštine Crne Gore naglasila je da je u Crnoj Gori potrebno još mnogo toga uraditi kako bi se dostigla puna rodna ravnopravnost.

Ministru za ljudska i manjinska prava Mehmedu Zenki bilo je upućeno pitanje od strane albanske partije FORCA, a koje se odnosilo na procenat žena albanske nacionalnosti u organima državne uprave i organima jedinica lokalne samouprave, te koje će se mjere preduzeti da se postojeće stanje popravi.

Članica Foruma žena FORCA Veneranda Gjonaj, ministru je uputila pitanje ispred svoje partije, tim prije što funkciju ministra resornog ministarstva, od osnivanja do danas, pretežno pokrivaju ministri Albanci, kako je navedela.

Zenka je podsjetio da su novim zakonskim rješenjima stvorene pretpostavke za dobijanje relevantnih i pouzdanih podataka o nacionalnoj strukturi zaposlenih u državnim organima. On je naveo da je prema istraživanju koje je sprovedeno sa Upravom za kadrove u 2015. o strukturi zaposlenih po polu i nacionalnosti po oštinama, konstatovano da su u opštini Tuzi, u okviru Glavnog grada od ukupno 11 zaposlenih Albanaca/ki, tri žene, dok je su u Ulcinju od 164 zaposlenih iz ove nacionalne manjine, 43 žene.

Ministar je istakao da je učešće žena u političkom odlučivanju na centralnom i lokalnom nivou važan preduslov za uspostavljanje rodne ravnopravnosti, na čemu resor koji predvodi aktivno radi u saradnji sa relevantnim partnerima.

On je napomenuo da, kada govorimo o albanskoj manjini, rezultati nisu na zadovoljavajućem nivou, te da je opština Ulcinj do lokalnih izbora 2018. godine imala najslabiji rezultat sa svega dvije odbornice u lokalnom parlamentu.

Zenka je pozvao sve političke partije da aktivno rade na promovisanju rodne ravnopravnsoti i većeg političkog aktivizma žena. Međutim, važan zadatak u tom pravcu imaju i sami predstavnici/e manjinskih naroda koji treba da pokažu veći angažman oko ovog pitanja, zaključio je Zenka.

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?