Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje: Turistička ponuda Crne Gore predstavljena na najvećoj turističkoj berzi “ITB 2018” u Berlinu (VIDEO)

Objavljeno: 08.03.2018. 15:29 Autor: Ministarstvo održivog razvoja i turizma
Ministarstvo održivog razvoja i turizma

Na sajmu ITB u Berlinu Nacionalna turistička organizacija Crne Gore, u saradnji sa resornim ministarstvom i partnerima, predstavlja turističku ponudu Crne Gore.

Crnogorsku delegaciju predvodi Damir Davidović, državni sekretar u Ministarstvu održivog razvoja i turizma. Državni sekretar Davidović i direktorica NTOCG, Željka Radak Kukavičić sa saradnicima, održali su niz sastanaka sa predstavnicima turističke privrede zemalja njemačkog govornog područja, ali i drugih tržišta imajući u vidu da je ITB najposjećeniji turistička berza koja okuplja predstavnike institucija, organizacija i privrede iz preko 180 zemalja. Pored sastanaka sa kompanijama sa kojim je već uspostavljena saradnja, biće održani sastanci sa predstavnicima turoperatora Alltours iz Njemačke, ST World iz Japana, ITAKA iz Poljske, kao i sa predstavnicima organizacija i udruženja iz oblasti turizma kao što je German Caravanning Institute. Na sastancima se razgovara o zajedničkim marketing aktivnostima na ovim tržištima.

Sajam se održava od 7. do 11. marta, a dan uoči sajma Nacionalna turistička organizacija Crne Gore je, po prvi put, učestvovala na događaju TravMedia - International Media Marketplace (IMM) koji je okupio predstavnike turističkih organizacija, privrede i medija. Predstavnik NTOCG imao je više od 25 sastanaka sa predstavnicima renomiranih medija iz Njemačke, Austrije i Švajcarske, između ostalih i sa predstavnicima štampanih medija Berliner Morgenpost, Hamburger Abendblatt i Merian, kao i radio stanica rbb i SWR.
Ove godine na crnogorskom štandu promovišu se i nove “zelene ponude” koje su rezultat projekta “Towards low Carbon Tourism” koji realizuje UNDP, u saradnji sa Ministarstvom održivog razvoja i turizma i Nacionalnom turističkom organizacijom Crne Gore. U pitanju su smještajni objekti koji su nosioci EU Eco label i Travel Life oznaka kvaliteta.

Crnogorski štand posjetio je i ambasador Crne Gore u SR Njemačkoj, Ranko Vujačić.

Njemačko tržište je jedno od najvećih emitivnih tržišta sa preko 60 miliona turista godišnje. Prema podacima turističkih agencija, interesovanje njemačkih turista za Crnu Goru i dalje raste.
Za tržište Njemačke Montenegro Airlines, pored već postojećih linija za Frankfurt i Dizeldorf, uvodi nove linije iz Tivta za Lajpcig i Minhen. Niskobudžetna avio kompanija Wizz Air leti za Memingen, a Ryan Air za Berlin, preko cijele godine dva puta nedeljno.
Crnu Goru je u 2017. godini posjetilo 57.472 turista iz Njemačke (13,6% rast), dok je broj ostvarenih noćenja 309.147 (rast od 9,5% u odnosu na 2016). U ukupnoj strukturi turističkog prometa Njemci učestvuju sa 3,1 % u ukupnom broju turista, odnosno oko 2,8 % u ukupnom broju noćenja.

Na štandu Nacionalne turističke organiazacije Crne Gore turističku ponudu predstavljaju lokalne turističke organizacije Bara, Budve, Herceg Novog, Kotora, Podgorice, Tivta i Ulcinja, hotelske kompanije HG „Budvanska Rivijera“, HG „Montenegro Stars“, „Beppler & Jacobson Montenegro“, „CentreVille Hotel & Experiences“, „Regent Porto Montenegro“, „The Chedi Luštica Bay Montenegro”, “Karisma Hotels & Resorts“, “Lazure Hotel & Marina”, turističke agencije „Adria DMC“, „Explorer DMC“, „Talas Montenegro DMC“, “Globtour Montenegro”, nacionalni avioprevoznik „Montenegro Airlines“ i „Lipska pećina“.

ITB sajam turizma najveća je turistička berza u Evropi. Više od pedeset godina ispunjava svjetske standarde u poslovanju i svake godine privlači sve veći broj posjetilaca. Međunarodni karakter ove manifestacije potvrđuje više od 10.000 inostranih izlagača iz 187 zemalja.

Video materijal sa sajma dostupan je na www.infobiro.tv


Nacionalna turistička organizacija Crne Gore




Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?