Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Otvorena izložba “Palestina, simbol i boja”

Objavljeno: 09.03.2018. 04:02 Autor: mku
Izložba “Palestina, simbol i boja” mlade palestinske umjetnice Rime Almozajen otvorena je večeras u Ministarstvu kulture.

Izložbu je organizovala Ambasada Države Palestine u Crnoj Gori u saradnji sa Ministarstvom kulture, a na otvaranju su govorili ministar kulture Aleksandar Bogdanović i ambasador Države Palestine Nj.E. Rabi Alhantouli.

Ministar Bogdanović je u svom obraćanju iskatao: „Poetika Rime Almozajen zasniva se na postupku koji je veoma čest i u prosedeima naših slikara, a koji po pravilu predstavlja najbolji način kojim se tradicija uvezuje u savremenost. Tako na ovim slikama elementi folklora postaju univerzalni simboli, a tradicionalne forme narodnog stvaralaštva otkrivaju se u novom svjetlu, nudeći posmatraču utisak susreta sa drevnim i savremenim istovremeno. U vremenu koje se sve više ukazuje kao epoha ubrzanja, korijene kulture i duha neminovno nagriza zaborav, zato ovakva umjetnost obavlja i svojevrsnu misiju koja održava neophodni balans između tradicije i svremenosti. Treba istaći da taj zadatak danas u svijetu često obavljaju žene umjetnice. Istorija nam pokazuje da je ženska kreativnost znala sačuvati one duhovne i identitetske znake koji su u tim istorijskim burama mogli nestati. Zato nas posebno raduje što na današnji dan predstavljamo umjetnicu čiji je rad na tragu te časne tradicije.“

„Zahvaljujem se Ambasadi Palestine i ambasadoru Alhantouliu, za saradnju zahvaljujući kojoj smo ovu izložbu upriličili u Prijestonici Crne Gore, a slikarki, gospođi Rimi Almozajen, želim da čestitam na izloženim radovima, koji će nam omogućiti da bar nakrato doživimo i drevnu i savremenu Palestinu,“ zaključio je ministar Bogdanović.

Ambasador Alhantouli je naveo kako ova izložba predstvlja prvi korak u saradnji u oblasti kulture između Crne Gore i Države Palestine, kao i da je za datum njenog otvaranja izabran baš 8. mart, uvažavajući značaj i ulogu žene u Palestini i svijetu. Ambasador je istakao da je teška realnost učinila palestinske žene snažnijima i nije ih spriječila od izvrsnosti u mnogim oblastima od biznisa do nauke, kulture i umetnosti. Još jedan dokaz tome je izložba slika talentovane mlade palestinske umjetnice Rime Almozajen.

Govoreći o značenju predstavljenih radova Ambasador je rekao: „Izložba 'Palestina, simbol i boja' je fokusirana na nasljeđe i tradiciju Palestine, približavajući oku posmatrača neke elemente iz novije, kao i neke iz starije istorije Palestine, poput tradicije drevne palestinske Kananit civilizacije. Umjetnica Rima Almozajen kroz sopstvenu prizmu dočarava razne elemente palestinskog nasljeđa, definišući svoj rad kao simboličku apstrakciju. U svojim djelima se služi jakim bojama pa i materijalima koji se koriste u tradicionalnoj palestinskoj nošnji, često koristeći motiv žene i njen status u palestinskom društvu kao inspiraciju.“

Izložba će u Ministarstvu kulture biti otvorena do 29. marta.



mkuku

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?