Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Bez razvoja domaćih brendova nema jake privrede

Objavljeno: 12.03.2018. 13:51 Autor: Ministarstvo ekonomije
Ukoliko se ne posvetimo jačanju i razvoju domaćih brendova nećemo imati jaku privredu i porast zaposlenosti do nivoa koji je projektovan, ocijenio je u razgovoru za Dnevne novine generalni direktor za razvoj nacionalnog brenda i zaštitu potrošača u Ministarstvu ekonomije Jovo Rabrenović.

Ministarstvo ekonomijeMinistarstvo ekonomijeOn je kazao da je neophodno da potrošači imaju mogućnost izbora, kao i da proizvodi sa crnogorskog podneblja treba da nađu mjesto u trgovačkim i hotelsko-ugostiteljskim objektima.

"Treba da razumijemo šta znači kupovati domaće i koliki je doprinos takve kupovine budžetu, ali i svim ostalim povezanim segmentima", istakao je Rabrenović, ukazujući da kupovinom domaćeg dajemo dodatnu snagu kako proizvodima da budu prepoznatljivi u Crnoj Gori, tako i da jačaju brend države i učine je prepoznatljivom u svijetu.

To je, kako dodaje, i jedan od zaključaka pete Konferencije o nacionalnom brendiranju, koja je krajem prošle nedjelje, u organizaciji Ministarstva ekonomije i njemačke organizacije Hans Zajdel, održana u Kolašinu.

"Evidentno je da manje razvijene države, a naročito države Zapadnog Balkana, imaju problem sa nedovoljno vidljivim i prepoznatim identitetom i imidžom u svijesti inostrane javnosti. Upravo to je ključni argument za neophodnost pristupanja procesu brendiranja države Crne Gore, koji predstavlja jedan od osnovnih preduslova za isticanje konkurentskih prednosti i diferenciranje države od drugih država u svijetu", smatra Rabrenović.

Prema njegovim riječima, snažan brend države omogućava da se njeni proizvodi i usluge više cijene i vrednuju na tržištu, odnosno da se radije kupuju u inostranstvu. Između ostalog, njime se podstiče i veće interesovanje inostranih turista za posjete državi, kao i atraktivnost za strane investitore, dolazak studenata na školovanje na našim fakultetima i slično.

"Sve su to razlozi zbog kojih se države kao što je Crna Gora moraju usmjeriti na izgradnju nacionalnog brenda, što je i ključni razlog organizovanja ove konferencije. Dodatni argument predstavlja proces pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji, što zahtijeva ulaganje dodatnih napora, sredstava i resursa, da se izgradi prepoznatljivost i pozitivan imidž naše države kao buduće članice Unije", rekao je Rabrenović.

Diskusija u okviru konferencije organizovana je u okviru četiri panela i to "Masovni, elitni ili eko i kulturni turizam", "Individualni sportisti ili reprezentacija kao ambasador nacionalnog brenda", "Potrošački etnocentrizam, da ili ne" te "Tradicionalne ili moderne vrijednosti za pozicioniranje države".

"Konstatovano je da turizam predstavlja jako moćan instrument za promociju države u svijesti inostrane javnosti i da bi Crna Gora trebalo da se orjentiše na održivi turizam, kao najbolji način za postizanje benefita iz ove oblasti. Zaključak drugog panela je da sport i crnogorski sportisti i reprezentacije predstavljaju najbolje ambasadore države i njenog nacionalnog brenda u svijetu, dok je u okviru panela posvećenog tradicionalnim, odnosno modernim vrijednostima, konstatovano da se njihov značaj za prepoznatljivost države ogleda u istovremenom isticanju tradicionalnih crnogorskih vrijednosti i praćenju i promovisanju onih modernih", naveo je Rabrenović.

CRNA GORA SPREMNA ZA EXPO 2020 DUBAI

Velike globalne manifestacije, poput EXPO-a, sjajna su prilika da se nacionalni brend Crne Gore predstavi na najbolji način i da svi segmenti koji čine brend države budu zastupljni na najvišem mogućem stepenu.

"Upravo i mi radimo sve da budemo spremni da se predstavimo na EXPO 2020 Dubai i da budemo ravnopravni učesnici izložbe najvećih nacionalnih brendova. U skladu sa takvim namjerama treba da dodatno angažujemo raspoložive kapacitete u svakoj od oblasti na kojima je brend države zasnovan", zaključio je Rabrenović.

Evidentno je da manje razvijene države, a naročito države Zapadnog Balkana, imaju problem sa nedovoljno vidljivim i prepoznatim identitetom i imidžom u svijesti inostrane javnosti. Upravo to je ključni argument za neophodnost pristupanja procesu brendiranja Crne Gore, poručio je Rabrenović.

Bo.D.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?