Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Satstanak sa predstavnicima CEB-a: Realizacija projekta izgradnje vrtića uspješna

Objavljeno: 12.03.2018. 18:05 Autor: PR služba Ministaratva prosvjete

Projekat „Izgradnja sedam novih predškolskih ustanova i renoviranje postojeće predškolske infrastrukture u Crnoj Gori“ realizuje se uspješno, ocijenjeno je na sastanku generalne direktorice Direktorata za predškolsko, osnovno i inkluzivno obrazovanje i vaspitanje Arijane Nikolić Vučinić i načenice Direkcije za predškolsko i inkluzivno obrazovanje Tamare Milić sa Jael Dutileul savjetnicom za obrazovanje Banke za razvoj Savjeta Evrope (CEB), iz čijeg kredita se finansira ovaj projekat.

Projekat je vrijedan 17 miliona eura, a njime je predviđena izgradnja sedam vrtića i to: četiri u Podgorici i po jedan u Baru, Pljevljima i Ulcinju.

Dutileul je izrazila zadovoljstvo zbog skorog završetka radova na vrtiću na Starom aerodromu, čime će Podgorica dobiti još jedan novi vrtić vrijedan 2,7 miliona eura, a kapaciteta oko 340 djece.

Ocijenjeno je da je od velikog značaja nedavno otklanjanje smetnji za početak pokretanja procedura za izgradnju vrtića u Ulcinju, nakon što je Opština na Vladu Crne Gore prenijela pravo raspolaganja zemljištem na kome je planirana gradnja vrtića.

Za sada je kroz ovaj projekat u Podgorici izgrađen jedan objekat u Zagoriču, kapaciteta za preko 200 djece, a radovi na vrtiću na Starom aerodromu biće završeni u prvoj polovini ove godine. Na preostalih pet objekata se radi i oni su u različitim fazama. Za objekte u Tuzima i Baru se radi na izboru izvođača radova, za objekat u Pljevljima uskoro se očekuje raspisivanje tendera za izgradnju, a za objekat u Bloku 6 u toku je izrada glavnog projekta.

Takođe, na sastanku je predstavljen napredak u dijelu predškolskog vaspitanja i obrazovanja, dosadašnja realizacija obaveza koje proističu iz Strategije ranog i predškolskog vaspitanja i obrazovanja u Crnoj Gori 2016-2020, a bilo je riječi i o implementaciji novih zakonskih rješenja u oblasti predškolskog vaspitanja i obrazovanja, kao i o značaju interaktivnih službi za povećanje obuhvata djece predškolskim obrazovanjem.

Doprinos CEB-a razvoju predškolskog obrazovanja u Crnoj Gori je izuzetan, ne samo u dijelu izgradnje dodatnih kapaciteta, već i u sticanju znanja o projektovanju vrtića, kako bi se kroz arhitektonska rješenja postigli najbolji uslovi za boravak mališana.

PR služba Ministarstva prosvjete

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?