Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Gostovanje u Jutarnjem programu RTCG na temu “Očevi i roditeljsko odsustvo"

Objavljeno: 12.03.2018. 18:59 Autor: mrss
Marko Ćipović, samostalni savjetnik za radne odnose u Direkciji za radne odnose Direktorata za rad, gostovao je na jutarnjem programu RTCG na temu “Očevi i roditeljsko odsustvo". 

Prilikom gostovanja je istakao da postoji značajan porast očeva koji koriste pravo na roditeljsko odsustvo i da je na teritoriji Glavnog grada Podgorica navedeno pravo u 2017. godini koristio je 71 otac, koji se nalaze na evidenciji Zavoda za zapošljavanje Crne Gore i primaju od Centra za socijalni rad Podgorica, naknadu u iznosu od po 80.02 eura mjesečno do navršenja godine dana djeteta.

Roditeljsko odsustvo u 2017. godini, koristilo je i 13 zaposlenih očeva za koje poslodavci dobijaju refundaciju naknade zarade od Centra za socijalni rad Podgorica.

Takođe, napomenuo je da je roditeljsko odsustvo pravo jednog od roditelja da koristi odsustvo sa rada zbog njege i staranja o djetetu, do 365 dana od dana rođenja djeteta, te i da majka djeteta ne može da otpočne da radi prije nego što protekne 45 dana od dana rođenja djeteta. Nakon što protekne 45 dana, pravo na roditeljsko odsustvo može da se prenese na drugog roditelja odnosno oca djeteta.




PR sližba Ministarstva rada i socijalnog staranja
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?