Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Prezentacija zakonodavnog i strateškog okvira za unapređenje položaja i zaštitu od diskriminacije lica sa invaliditetom i Modela za izradu lokalnog akcionog plana

Objavljeno: 12.03.2018. 19:07 Autor: mrss
mrss

Dana, 09. marta 2018. godine u prostorijama Zajednice opština, Ministarstvo rada i socijalnog staranja i Ministarstvo za ljudska i manjinska prava, u saradnji i uz podršku Zajednice opština Crne Gore, organizovali su radionicu na kojoj su prezentovani zakonodavni i strateški okvir za unapređenje položaja i zaštitu od diskriminacije lica sa invaliditetom, kao i Model za izradu lokalnog akcionog plana koji treba da donese svaka opština.

U cilju jačanja zakonodavnog i strateškog okvira u oblasti zaštite lica sa invaliditetom i zabrane diskriminacije, Vlada Crne Gore je donijela Zakon o zabrani diskriminacije lica sa invaliditetom, kao i Strategiju za integraciju lica sa invaliditetom u Crnoj Gori za period 2016-2020 i Strategiju za zaštitu lica sa invaliditetom od diskriminacije i promociju jednakosti za period 2017-2021.

Prisutne je ispred Zajednice opština pozdravio generalni sekretar, g-din Refik Bojadžić. Zakonodani i strateški okvir su prezentovali predstavnici nadležnih ministarstava, g-din Goran Kuševija, generalni direktor Direktorata za socijalno staranje i dječju zaštitu i Marina Medojević, samostalna savjetnica iz Ministarstva rada i socijalnog staranja, a ispred Ministarstva za ljudska i manjinska prava, g-đa Blanka Radošević Marović, generalna direktorica Direktorata za unapređenje i zaštitu ljudskih prava i sloboda.

Model Akcionog plana za impelmentaciju Strategije za integraciju lica sa invaliditetom su predstavile Saida Čikić, sekretarka Sekretarijata za lokalnu samoupravu opštine Bijelo Polje i predsjednica Odbora za društvene djelatnosti Zajednice opština i Jelena Raičević, samostalna savjetnica za građevinarstvo u Direktoratu za građevinarstvo u Ministarstvu održivog razvoja i turizma, dok je Model Akcionog plana za implementaciju Strategije za zaštitu lica sa invaliditetom od diskriminacije i promociju jednakosti, predstavila Aleksandra Popović, samostalna savjetnica u Direkotaratu za unapređenje i zaštitu ljudskih prava i sloboda u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava.

Cilj radionice je bio da se predstavnici/ce lokalnih samouprava, koji su nadležni za pripremu i implementaciju lokalnih akcionih planova, upoznaju sa navedenim strateškim i zakonodavnim okvirom i obavezama iz navedenih dokumenata.


PR služba Ministarstva rada i socijalnog staranja

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?