Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje: Koristite svoja potrošačka prava

Objavljeno: 15.03.2018. 13:27 Autor: m
Svim potrošačima u Crnoj Gori Ministarstvo ekonomije čestita 15. mart – Svjetski dan prava potrošača, koji se ove godine obilježava pod sloganom „Učinimo digitalna tržišta pravednijim“.
Ministarstvo ekonomije iz godine u godinu apeluje na sve potrošače da koriste svoja zakonom omogućena potrošačka prava. 
Prema podacima Uprave za inspekcijske poslove, u prošloj godini primljeno je 716 žalbi potrošača, kojima su prijavljene 723 nepravilnosti, a koje su se, između ostalog, odnosile na: nedostatak kod cijene, nedostatak kod usluge, nedostatak na robi, prigovor za ostvarivanje prava iz garancije i slično. Za prva dva mjeseca ove godine primljeno je 98 žalbi potrošača u okviru kojih je prijavljeno 105 nepravilnosti.
Ministarstvu ekonomije se tokom prošle godine obratilo više od 100 građana koji su tražili pomoć i savjete pri rješavanju sporova, dok je Savjetovalište za zaštitu potrošača od svog osnivanja u novembru asistiralo u oko 40 predmeta u kojima su građani tražili zaštitu potrošačkih prava, ali i svakodnevno pružalo informacije o načinu zaštite potrošačkih prava na zahtjev građana.
U prethodnom periodu usvojena su dva važna zakona koja uređuju ovu oblast, i to Zakon o zabrani nedozvoljenog oglašavanja i Zakon o opštoj bezbjednosti proizvoda, kojima se, zajedno sa Zakonom o zaštiti potrošača na sveobuhvatan način uređuje ova oblast.
Svjetski dan prava potrošača (World Consumer Rights Day), svoje porijeklo ima u "Deklaraciji o osnovnim pravima potrošača" koju je donio bivši američki predsjednik John F. Kennedy 1962. godine. Prvi puta je Svjetski dan prava potrošača obilježen 15. marta 1983. Stoga se svake godine širom svijeta sprovode razne kampanje kako bi se obilježio ovaj dan, a ujedno omogućila i promocija sveobuhvatnih temeljnih prava svih potrošača.

Ministarstvo ekonomijeMinistarstvo ekonomije


KANCELARIJA ZA ODNOSE SA JAVNOŠĆU
MINISTARSTVO EKONOMIJE
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?