Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

SAOPŠTENJE: Fiscalis 2020 Radionica na temu efekata sporazuma o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja zemalja članica EU na zemlje u razvoju u Podgorici

Objavljeno: 15.03.2018. 16:40 Autor: Ivona Mihajlović - administrator
Podgorica, 15. mart 2018. godine - Danas je u Podgorici počela dvodnevna radionica na temu efekata sporazuma o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja zemalja članica EU na zemlje u razvoju, organizovana u okviru programa Evropske unije Fiscalis 2020. 

Na radionici će učešće uzeti predstavnici ministarstava finansija i poreskih uprava 24 zemlje članice EU i 4 zemlje kandidata za članstvo, kao i predstavnici Evropske komisije, međunarodnih organizacija, akademije, privrede i NVO.

Predstavnici Ministarstva finansija Crne Gore prezentovaće sporazume o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja sa stanovišta zemlje u razvoju, s osvrtom na sporazume naslijeđene iz perioda Jugoslavije, kao i iskustva i aktivnosti realizovane u dijelu pregovaranja i potvrđivanja sporazuma nakon obnove nezavisnosti. 

Predstavnici Holandije i Norveške predstaviće iskustva u efektima „prelivanja“ sporazuma o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja na zemlje u razvoju. Kroz prezentacije, studije slučaja i interaktivne sesije omogućiće se diskusija svih učesnika na temu najbolje prakse i tehničkih aspekata vezanih za sporazume, opseg prihoda i poreskih oblika na koje se isti odnose, odnos između međunarodnih sporazuma i pravne tekovine EU u oblasti oporezovanja i sl.  

Radionica je od izuzetnog značaja za Ministarstvo finansija i Poresku upravu Crne Gore imajući u vidu pretpristupni proces za članstvo u Evropskoj uniji, te posvećenost ispunjavanju kriterijuma Grupe za kodeks ponašanja EU, koji podrazumijevaju pristupanje Globalnom forumu za transparentnost i razmjenu informacija za poreske svrhe, potpisivanje Multilateralne konvencije i primjenu anti-BEPS mjera, sve radi efikasnog suzbijanja poreske evazije, a sa kojima je tema događaja blisko povezana. 

Fiscalis 2020 je program Evropske unije kojim je poreskim upravama omogućena razmjena informacija i ekspertize u poreskoj oblasti, povezivanje nacionalnih poreskih službenika širom Evrope, kao zajednički razvoj među-evropskih informacionih sistema. Crna Gora je postala član programa  2015. godine, a ova radionica je prvi programski događaj organizovan u Crnoj Gori.









MINISTARSTVO FINANSIJA I PORESKA UPRAVA CRNE GORE

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?