Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

SAOPŠTENJE:Generalni direktor direktorata za socijalno staranje i dječiju zaštitu Goran Kuševija razgovarao je sa menadžerkom programa za rodnu ravnopravnost u Kancelariji UNDP u Crnoj Gori Kaćom Đuričković.

Objavljeno: 15.03.2018. 18:25 Autor: mrss

Generalni direktor direktorata za socijalno staranje i dječiju zaštitu Goran Kuševija razgovarao je sa menadžerkom programa za rodnu ravnopravnost u Kancelariji UNDP u Crnoj Gori Kaćom Đuričković. Sastanku je prisustvovala i Jovana Radifković Ostojić samostalna savjetnica za socijalnu i dječju zaštitu.

Tema sastanka bila je izrada Protokola o postupanju, prevenciji i zaštiti od nasilja u porodici. 

Naime, U sklopu programa Podrška anti-diskriminacionim i politikama rodne ravnopravnosti, koje sprovodi UNDP uz finansijsku podršku Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori započet je proces izrade novog Protokola o postupanju, prevenciji i zaštiti od nasilja u porodici. Cilj Protokola jeste da se uspostavi i podstakne uspostavljanje multidisciplinarne saradnje s jasno razrađenim postupanjima svakoga sistema. 

Postojeći Protokol donijet je 2011. godine, a kako je Crna Gora 2014. godine ratifikovala Konvencije Saveta Evrope o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici donijet je zaključak da je potrebno izmjeniti postojeći i uskladiti ga sa potrebama Istanbulske konvencije.

U toku je formiranje radne grupe za izradu pomenutog Protokola o postupanju, prevenciji i zaštiti od nasilja u porodiciju će čini kako državne institucije, tako i predstavnici NVO.

Pored spomenutog, Goran Kuševija je upoznao menadžerku programa za rodnu ravnopravnost o planovima Ministarstva rada i socijalnog staranja da otvori nova skloništa i krizne centre na sjeveru Crne Gore, i razmatra mogućnost da se obezbijedi prostor u Beranama za potrebe žrtava nasilja u porodici.

Kaća Đuričković je izrazila spremnost da Kancelarija UNDP-a u Crnoj Gori pomogne Ministarstvu rada i socijalnog staranja kako bi ostvarili sve planirane projekte u 2018. godini.


 PR služba Ministarstva rada i socijalnog staranja

 

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?