Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Reforme planiranja i izgradnje polaze od održivog razvoja

Objavljeno: 15.03.2018. 19:08 Autor: Ministarstvo održivog razvoja i turizma

Ministarstvo održivog razvoja i turizma

Predstavnici Ministarstva održivog razvoja i turizma, Dragana Čenić, Marko Čanović, Tatjana Vujošević i Rina Ivančević učestvovali su u radu sjednice Odbora udruženja građevinarstva i građevinskih materijala Privredne komore Crne Gore. Jedna od tema sjednice bio je i Zakon o planiranju prostora i izgradnji objekata.

Dragana Čenić, generalna direktorica Direktorata za planiranje prostora, istakla je da reforme planiranja i izgradnje polaze od održivog razvoja i odnose se na stvaranje uslova za podsticanje preduzetničke inicijative i ulaganje stranog kapitala, efikasnije investiranje, kvalitetnu valorizaciju prostora, te strateškog opredjeljenja da se racionalno koriste resursi i razvija ekološka država uz primjenu principa održivog razvoja. Čenić je naglasila da za je za preduzetničke inicijative i nove investicije izuzetno važno propisivanje procedura koje će obezbijediti brzo donošenje planskih dokumenata, kao osnovnog preduslova za građenje objekata.

Govoreći o legalizaciji objekata, generalni direktor Direktorata za razvoj stanovanja Marko Čanović kazao je da je od stupanja Zakona na snagu podnijeto oko 900 zahtjeva za legalizaciju bespravnih objekata. Čanović je istakao da je potrebno određeno vrijeme za prikupljanje dokumentacije za postupak, te da očekuje da će broj zahtjeva u narednom periodu biti mnogo veći. On je naglasio da je rok za prijavu nelegalnih objekata do 15. jula 2018. godine, a zahtjev se podnosi nadležnim jedinicama lokalne samouprave.

Tatjana Vujošević, generalna direktorica Direktorata za građevinarstvo, istakla je da elektronska komunikacija pri planiranju, izgradnji, izdavanju licenci i legalizaciji bespravnih objekata u potpunosti eliminiše papirnu formu komunikacije i izrade projekata, što je značajno smanjenje troškova i za investitora i za administraciju.

Rina Ivančević, generalna direktorica Direktorata za inspekcijske poslove i licenciranje, kazala je da je u skladu sa Zakonom, formirana nova, Urbanističko-građevinska inspekcija koja kontroliše gradnju objekata, od izdavanja urbanističko-tehničkih uslova praćenja, izrade i usklađenosti projektne dokumentacije sa odgovarajućim dokumentima, potom licence, bespravne, a uskoro i privremene objekte i drugo.

 

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?