Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

SAOPŠTENJE: Dobrom saradnjom do postizanja ciljeva

Objavljeno: 15.03.2018. 19:34 Autor: mrss
Dosadašnja saradnja Ministarstva rada i socijalnog staranja sa međunarodnom organizacijom UNICEF pokazala se kao jako značajna za razvoj i reformu sistema socijalne i dječje zaštite u Crnoj Gori, ocijenio je ministar Kemal Purišić na današnjem sastanku sa šefom predstavništva UNICEF-a za Crnu Goru Osamom Makavijem Kogalijem.

Tokom sastanka razgovaralo se o evaluaciji sistema praćenja stanja dječjih prava u Crnoj Gori, kao i o daljim koracima u oblasti reforme sistema socijalne i dječije zaštite, sa posebnim osvrtom na deinstitucionaluzaciju, razvoj hraniteljstva, borbu protiv siromaštva djece i primjenu Strategije o prevenciji i zaštiti djece od nasilja.

Ministarstvo rada i socijalnog staranja, je u proteklom periodu, u saradnji sa ovom UN ogranizacijom pokrenulo veliki broj inicijativa koje su imale za cilj pružanje pomoći ranjivim kategorijama društva, sa posebnim osvrtom na djecu, kao i podizanje svijesti naših građana o istom.

Jedan od osnovnih ciljeva u oblasti zaštite prava djece svih država je izmještanje djece bez roditelskog staranja iz institucija, kao posebno ranjive kategorije, u čemu je Crna Gora napravila veoma značajne korake takjo što je u potpunosti iskorijenila smještaj djece od 0-3 godine u JU Dječji dom „Mladost“ u Bijeloj, gdje trenutno na smještaju ne boravi nijedno dijete uzrasta od 0 - 3 godine. Na sastanku se razgovaralo o aktivnostima koje će usloviti da se postignuti rezultati održe, kao i o onima koje će obezbjediti izmještanje starije djece iz velikih rezidencijalnih ustanova, kao i daljim koracima da se zacrtani ciljevi realizuju, poput daljeg razvoja hraniteljstva, osnivanja malih kućnih zajednica za djecu bez roditeljskog staranja itd. 

Današnjim sastankom potvrđena je dalja saradnja, kao i potreba za kontinuiranom stručnom i tehničkom podrškom UNICEF-a u cilju daljeg unaprjeđenja sistema socijalne i dječje zaštite.


PR služba Ministarstva rada i socijalnog staranja
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?