Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Ministarka Damjanović gostovala u emisiji “Iz pravog ugla” RTCG

Objavljeno: 15.03.2018. 23:30 Autor: Ministarstvo nauke
Crna Gora ima naučni potencijal i država će, kroz više projekata, nastojati da zaustavi odlazak mladih naučnika iz zemlje, poručila je ministarka nauke Sanja Damjanović, gostujući u emisiji "Iz pravog ugla" RTCG.
Ministarstvo nauke

Video: Ministarka Damjanović gostovala u emisiji “Iz pravog ugla” RTCG

Ministarka nauke je ocijenila da se Crna Gora navikla na uvoz znanja, iako ima puno mladih ljudi koji imaju inovativne ideje. "Cilj je da se napravi ambijent koji će tim mladim ljudima obezbijediti prostor za biznis. Bitno je formirati start-ap, odnosno kopču između naučno - tehnološke ideje i proizvoda koji ima šansu na globalnomn tržištu", navodi Damjanović i dodaje da u Crnoj Gori postoji naučni potencijal, koji je može povesti prema tehnološkom oporavku. "U Crnoj Gori imamo 7 Start-Up-ova i dobila sam informaciju da je jedan danas upravo nagrađen na svjetskom samitu", kazala je Damjanović.

Smatra da se, uz poreske olakšice, može zaustaviti odlazak mladih i inovativnih osoba iz Crne Gore. Vlada je, kaže ministarka, iz kapitalnog budžeta izdvojila 13 miliona eura za izgradnu naučno - tehnološkog parka. "Ministarstvo nauke ima sredstva da se ove godine izradi prvo idejno rješenje, pa glavni projekat, tako da očekujem da najkasnije do 2021. godine imamo takav jedan naučno - tehnološki park", saopštila je Damjanović. Crna Gora se, kako kaže, okreće prema inovacijama, navodeći da Evropska komisija prepoznaje značaj nauke i tehnologije.

"Sigurno znate da postoji taj prestižni program EU "Horizont 2020". Upravo je stopa uspješnosti Crne Gore u tom programu bila mala, odnosno bili smo praktično posljednji u Evropi. Imala sam osjećaj da je postojao otpor naše naučne zajednice da ide u tom smjeru, dok je ministarstvo nauke napravilo tu sponu, još 2014. i iz pola našeg budžeta je bila kontribucija za učešće u tom programu, odnosno efektivno pola miliona eura", saopštila je Damjanović.

Ona je kazala da je Crna Gora, od septembra značajno popravila rezultat i od posljednjeg došla do prvog mjesta, što je, kako navodi, odjeknulo na međunarodnoj naučnoj sceni.

"Horizont 2020 nije ništa drugo nego mapiranje društvenih izazova i onda se poziva naučna zajednica i privatni sektori da predlože najbolja naučno - tehnološka rješenja", rekla je Damjanović i kao primjer navela obnovljive izvore energije. Zbog uspjeha u tom projektu, budžet ministarstva nauke je povećan za 60 odsto, na više od 4 miliona eura, kazala je Damjanović. Zemlje koje ulažu više u nauku, kako ocjenjuje, imaju razvijeniju ekonomiju, manju stopu nezaposlenosti i bolji životni standard.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?