Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Ministarka Damjanović na sastanku TIARA konzorcijuma: Podrška Međunarodnom institutu

Objavljeno: 16.03.2018. 01:24 Autor: Ministarstvo nauke
Predstavnici TIARA konzorcijuma, koji predstavlja konzorcijum najznačajnijih organizacija u oblasti istraživanja i razvoja akceleratora, dali su otvorenu podršku osnivanju Međunarodnog instituta za održive tehnologije na prostoru Jugoistočne Evrope na današnjem sastanku u CERN-u, a na kojem je učestvovala ministarka nauke dr Sanja Damjanović.

Konstatovana je važnost podrške novim naučno-tehnološkim projektima, a predstavnici Konzorcijuma će, kako je dogovoreno na sastanku, ovaj jedinstveni regionalni projekat preporučiti Evropskoj komisiji. Uz to, pružiće pomoć i prilikom izrade Glavnog projekta, u dijelu obezbjeđivanja stručnog i eminentnog kadra.

TIARA Konzorcijum čine 8 zemalja (Francuska, Španija, Njemačka, Italija, Švedska, Poljska Ujedinjeno Kraljevstvo i Švajcarska), kao i međunarodne organizacije poput CERN-a, koji pruža mogućnost podrške novim projektima imajući u vidu da su renomirani naučni i razvojni instituti iz ovih zemalja članovi Konzorcijuma.

Konzorcijum ima već uspostavljenu saradnju sa Evropskom Komisijom (EC), sa kojom zajedno radi na podršci i razvoju značajnih projekata kao što su: CARE, EuCARD, ARIES, XFEL, Linac4 u CERN-u, ESS, FAIR, EuroCirCol/FCC, EuPRAXIA, EASITrain. Podrška ovim projektima pruža se kroz komponentu istraživanja i razvoja (R&D), za izradu studija izvodljivosti i obezbjeđivanja obrazovanja i obuke
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?