Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Investiciona ponuda Crne Gore predstavljena u Kanu

Objavljeno: 16.03.2018. 12:16 Autor: Ministarstvo održivog razvoja i turizma

Ministarstvo održivog razvoja i turizma Ministarstvo održivog razvoja i turizma

Investiciona ponuda Crne Gore predstavljena je na najvećem međunarodnom sajmu nekretnina MIPIM, koji se održava u Kanu u periodu od 13. do 16. marta.

Na crnogorskom štandu su izloženi projekti i potencijali Crne Gore kao investicione destinacije, uključujući državne projeke ulaganja u turističku valorizaciju određenih lokaliteta. Poseban akcenat stavljen je na projekte koji se nalaze na sjeveru Crne Gore, i to skijališta Cmiljača u Bijelom Polju i Žarski u Mojkovcu, kao i potencijale na području Durmitora. Investitori su upoznati sa aktivnostima koje Vlada sprovodi u cilju valorizacije prostora u regionu Bjelacice i Komova, posebno u dijelu izgradnje saobraćajne, komunalne i turističke infrastrukture.

Takođe, na crnogorskom štandu predstavljeni su i investicioni projekti koji se realizuju u Crnoj Gori – Porto Montenegro kompanije Adriatic Marinas, Azmont Investments kompanije Portonovi i Northstar, kompanije Montrose.

Zainteresovani investitori i predstavnici medija dodatno su informisani o investicionoj klimi i mogućnostima investiranja na koktelu na kome je Ministarstvo održivog razvoja bilo domaćin u saradnji sa časopisima „Emerging Europe“ i „Poland Today“. Koktel je organizovan u sklopu događaja posvećenih regionu Jugoistočne Evrope.

Ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović, koji je predvodio crnogorsku delegaciju na sajmu, učestvovao je na događaju ,,Mayors & Political Leaders' Think Tank'' na kome su visoki zvaničnici i gradonačelnici kroz diskusiju razmijenili ideje i iskustva o perspektivama globalne urbanizacije i života u gradovima.

Ministar Radulović se tokom sajma sastao sa gospodinom Antoniom Parentejem, državnim sekretarom Ministarstva turizma Brazila, sa kojim je diskutovano o saradnji u oblasti unapređenja kulturnog i festivalskog turizma, kao i razvoja marina i nautičkog turizma. Radulović se sastao i sa gospodinom Mehmetom Ožasekijem, ministrom za zaštitu životne sredine i prostorno planiranje Turske, kao i sa gospodinom Sergejem Kuznjecovim, glavnim arhitektom grada Moskve, sa kojima je diskutovano o principima i iskustvima u prostornom planiranju i izgradnji objekata, legalizaciji, unapređenju viezulenog identiteta naselja i ostalim temema u oblasti planiranja prostora. Takođe, Radulović je tokom sajma imao niz susreta sa potencijalnim investitorima, planerima i hotelskim operatorima zainteresovanim za ulaganja u Crnu Goru.

Međunarodni sajam nekretnina MIPIM održava se svake godine u Kanu i okuplja najuticajnije donosioce odluka na tržištu nekretnina, omogućavajući prisustvo najvećoj izložbi razvojnih projekata i izvorima kapitala sa svih strana svijeta. Na MIPIM-u učestvuju investitori, finansijske institucije, hotelske grupacije, developeri, agencije za nekretnine, najveće konsultantske kompanije u ovoj oblasti, lokalne vlasti i dr. MIPIM nudi informacije o tome gdje i kada ulagati u tržišta, kako ući u partnerstva, upoznavanje sa razvojnim inovacijama u oblasti nekretnina (sa akcentom na finansije, arhitekturu i održivost), kao i mogućnost susreta sa ključnim investitorima u neformalnom okruženju. MIPIM je mjesto za upoznavanje vodećih partnera i potencijalnih investitora iz više od 90 država svijeta. Ovogodišnji sajam je okupio preko 24.000 posjetilaca, profesionalaca iz branše, uključujući više od 5.000 predstavnika velikih investitora, korporativnih krajnjih korisnika i hotelskih grupacija.

 

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?