Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

SAOPŠTENJE: Održan prvi sastanak Upravnog odbora IPA projekta „Ka pravilima EU o koordinaciji šema socijalne sigurnosti”

Objavljeno: 15.03.2018. 20:00 Autor: mrss
Dana, 15. marta 2018. godine, u EU Info Centru u Podgorici, održan je prvi sastanak Upravnog odbora IPA projekta „Ka pravilima EU za koordinaciju šema socijalne sigurnosti”. 

Sastankom Upravnog odbora projekta predsjedavao je generalni direktor Direktorata za penzijsko i invalidsko osiguranje i boračku i invalidsku zaštitu, gdin Jovo Pajović koji je istakao značaj projekta za Crnu Goru u svijetlu otvaranja pregovaračkog poglavlja 2 – Sloboda kretanja radnika i obavezama koje iz njega proističu, a koje Crna Gora treba da ispuni prije pristupanja Evropskoj uniji. 

Vođa tima projekta, Snježana Baloković iz Hrvatske i ekspertkinja Maria Kasarova iz Bugarske su predstavile Početni izvještaj projekta i aktivnosti koje su planirane da se sprovedu u narednom periodu. U okviru tri komponente projekta, aktivnosti će biti fokusirane na izradu sveobuhvatnih analiza (procjenu zakonodavstva, finansija i administracije) o uticaju slobodnog kretanja radnika između država članica EU i Crne Gore i o uticaju na sistem socijalne sigurnosti u Crnoj Gori, zatim na jačanje kapaciteta relevantnih nadležnih organa uključenih u koordinaciju šema socijalne sigurnosti i konačno, na izradu Komunikacione strategije za radnike migrante u cilju pravovremene pripreme crnogorske administracije da informiše radnike migrante iz Crne Gore i iz EU, koji borave u Crnoj Gori, o pravima iz oblasti sistema socijalne sigurnosti. 

Sastanku su prisustvovali članovi Upravnog odbora i njihove zamjene iz Ministarstva rada i socijalnog staranja, Ministarstva zdravlja, Centra za socijalni rad za Glavni grad Podgoricu i opštine u okviru Glavnog grada Golubovci i Tuzi, Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje, Fonda za zdravstveno osiguranje i Zavoda za zapošljavanje, kao i Ministarstva evropskih poslova.

Takođe, sastanku su prisustvovali predstavnici Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, kao Ugovaračkog tijela i predstavnici KPMG-ja kao konzorcijuma koji sprovodi ovaj projekat. 

Projekat „Ka pravilima EU o koordinaciji šema socijalne sigurnosti”, vrijedan oko 400.000 EUR, se finansira iz sredstava Evropske unije kroz Instrument za EU integracije (EU Integration Facility), a glavna korisnička institucija je Ministarstvo rada i socijalnog staranja. Projekat traje 18 mjeseci i sprovodiće se do kraja jula 2019. godine. 


PR služba Ministarstva rada i socijalnog staranja
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?