Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Poziv nastavnicima za prijavu za pohađanje Oracle Akademije

Objavljeno: 16.03.2018. 19:27 Autor: PR služba Ministaratva prosvjete

Ministarstvo prosvjete Crne Gore je sa Oracle Akademijom uspostavilo saradnju, koja omogućava da se po programu Oracle Akademije obuče nastavnici crnogorskih škola i pruži podrška za obuku 3000 učenika kao pripremu za uspješne IT karijere. Kroz obuke će proći 300 nastavnika, koji će se obučavati u: Java Foundations, Java Programming, Java Fundamentals, Database Foundations i Database Design and Programming with SQL. Stečeno znanje oni će direktno prenositi svojim đacima, čime će njihovo obrazovanje u oblasti IT tehnologija biti značajno unaprijeđeno. Oracle Akademija će obezbijediti platformu i alate pomoću kojih će obučeni nastavnici edukovati učenike.

Saradnja između Ministarstva prosvjete Crne Gore i Oracle Akademije će omogućiti nastavnicima da pohađaju kurseve u naredne tri godine. Obuka je besplatna.

Faza prijavljivanja nastavnika će trajati do četvrtka 22. marta 2018. godine. Zainteresovani kandidati se mogu prijaviti na mail info@ict.edu.me i potrebno je poslati sledeće podatke: opština i naziv škole, ime i prezime, radno mjesto, e-mail, telefon, naziv i vrjijeme kursa za koji se prijavljuje. Broj mjesta je ograničen.

U prvoj godini (fazi) obuke održaće se dva kursa (od kojih će jedan biti u dvije grupe):

Kurs "Java Fundamentals" (dvije grupe) osposobljava polaznike, koji imaju malo ili nimalo znanja iz programiranja, da kreiraju Java programe. Polaznici kursa će se upoznati sa konceptima objektno-orijentisanog programiranja, terminologijom i sintaksom, kao i sa svim koracima potrebnim da se kreiraju Java programi upotrebom interaktivnih razvojnih okruženja Alice, Greenfoot i Eclipse. Praktične vježbe su važan dio kursa, tako da polaznici mogu da usavrše programerske veštine. Alat Alice koji služi za jednostavno kreiranje 3D animacija i alat Greenfoot koji služi za jednostavno kreiranje 2D interaktivnih igrica, mogu da se primjene u nastavi informatike već sa učenicima osnovne škole.

Kurs "Database Foundations" (jedna grupa) uvodi polaznike u osnovne koncepte relacionih baza podataka. Kroz kurs se uči terminologija relacionih baza podataka, kao i koncept modelovanja podataka. Alat Oracle SQL Developer Data Modeler se koristi za izradu modela, a jezik SQL se koristi za rad sa bazom podataka. Alat Oracle Application Express pruža mogućnost praktičnog rada kroz razne aktivnosti. Zastupljena je i metoda učenja kroz projektni rad, tako da će polaznici kreirati projekat kroz koji će dizajnirati, implementirati i demonstirati rešenje u vidu baze podataka za neko poslovanje ili organizaciju (banka, pošta, škola, prodavnica...).

Predviđeno je da nastavnici, koji završe kurs u organizaciji Oracle Akademije, dobiju potvrdu o savladanom programu stručnog usavršavanja u trajanju od 30 sati. Isti kurs mogu da ponude učenicima u školama u kojima rade. Na prvom mjestu su obuke namijenjene nastavnicima informatike, matematike i srodnih predmeta, ali polaznici mogu da budu i nastavnici drugih predmeta koji dobro vladaju vještinama korišćenja računara.


Zvanični opis kurseva na engleskom jeziku možete pročitati na:
https://academy.oracle.com/pages/java_fundamentals_course.pdf
https://academy.oracle.com/pages/database_foundations_course.pdf  

Termini za kurseve su sledeći:

1) Database Foundations

Online dio od 28.03. do 23.05, srijedom u 21h u trajanju od po sat vremena.
Dodatni online časovi: 30.03, 13.04. i 18.05. u 17:30h u trajanju od po sat vremena.

Ukupno je 12 online časova. Nedeljno je neophodno da se odvoji dva-tri sata za slušanje online predavanja, prelistavanje lekcija i polaganje online ispite od kuće.

Finalni dio kursa biće održan u učionicu u Podgorici (tačna lokacija biće naknadno određena): 31.05. i 01.06. u trajanju od 09h - 17h oba dana. Smještaj i prevoz nisu obezbjeđeni.
Za finalni dio kursa u učionicu je neophodno aktivno prisustvo oba dana (predavanja i praktičan rad). Ispiti se ne polažu u učionici, samo praktičan rad.


2) Java Fundamentals (I grupa)

Online dio od 29.03. do 24.05, četvrtkom u 19:30h u trajanju od po sat vremena.
Dodatni online časovi: 30.03, 13.04. i 18.05. u 14:30h u trajanju od po sat vremena.

Ukupno je 12 online časova. Nedeljno je neophodno da se odvoji dva-tri sata za slušanje online predavanja, prelistavanje lekcija i polaganje online ispite od kuće.


Finalni dio kursa biće održan u učionicu u Podgorici (tačna lokacija biće naknadno određena): 02.06. i 03.06. u trajanju od 09h - 17h oba dana. Smještaj i prevoz nisu obezbjeđeni.
Za finalni dio kursa u učionicu je neophodno aktivno prisustvo oba dana (predavanja i praktičan rad).. Ispiti se ne polažu u učionici, samo praktičan rad.


3) Java Fundamentals (II grupa)

Online dio od 29.03. do 24.05, četvrtkom u 21h u trajanju od po sat vremena.
Dodatni online časovi: 30.03, 13.04. i 18.05. u 16h u trajanju od po sat vremena.

Ukupno je 12 online časova. Nedeljno je neophodno da se odvoji dva-tri sata za slušanje online predavanja, prelistavanje lekcija i polaganje online ispite od kuće.

Finalni dio kursa biće održan u učionicu u Podgorici (tačna lokacija biće naknadno određena: 04.06. i 05.06. u trajanju od 09h - 17h oba dana. Smještaj i prevoz nisu obezbjeđeni.
Za finalni dio kursa u učionicu je neophodno aktivno prisustvo oba dana (predavanja i praktičan rad). Ispiti se ne polažu u učionici, samo praktičan rad.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?