Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Potpredsjednik Simović na Salonu Monte vino 2018: Crna Gora je otvorena za vina sa drugih tržišta, isti odnos očekujemo i za crnogorska vina

Objavljeno: 16.03.2018. 21:39 Autor: MPRR

MPRRMPRR

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja mr Milutin Simović posjetio je danas 8. Internacionalni salon vina „MonteVino 2018“ , koji je otvoren u hotelu Hilton i koji se tradicionalno održava u Crnoj Gori u organizaciji Nacionalnog udruženja somelijera Crne Gore i Vinske akademije Crne Gore.

Simović je tom prilikom obišao brojne izlagače koji su na ovogodišnjoj manifestaciji predstavili 560 vrsta vina iz 125 vinarija i 15 zemalja svijeta, a među kojima su brojni bili crnogorski proizvođači. 

Simović je kazao da je ovaj salon vina dobra prilika da se pošalju dvije poruke. Prva poruka se odnosi na snagu crnogorskog sektora vinogradarstva i vinarstva koje će i dalje imati podršku za dalji razvoj i rast konkuretnosti. Druga je poruka otvorenosti Crne Gore za vina iz regiona, uz očekivanje da se takva otvorenost pokaže i za crnogorska vina na regionalnim i širim tržištima. 

MPRRMPRR

„I ovaj put šaljemo poruku snage našeg vinarskog sektora koji iz godine u godinu pokazuje nove iskorake, kako u dijelu širenja primarne vinogradarske prozvodnje, tako i u broju registrovanih vinarija koje sada imaju 100 prepoznatljivih etketa, odnosno vina“, kazao je Simović.

U narednom periodu, kako je istakao, napraviće se novi razvojni iskoraci, uz uz podršku Vladine agrarne politike koju sprovodi resorno Ministarstvo. „Da u narednim godinama pomognemo vinarima da zasade nove vinograde, da se domaćinski odnose prema postojećim vinogradima,  da obnove i izgrade nove vinarije,  da dostignemo najzahtjevnije standarde i ono što je posebno važno da se crnogorska vina dobro pozicioniraju na domaćem tržištu, prije svega kroz specifični izvoz na kućnom pragu kroz turističku potrošnju, a i da nastavimo sa izvozom na regionalna i dalja tržišta“, kazao je Simović.

Osim značajne podrške iz Agrobudžeta koji je ove godine veći u odnosu na prethodnu, velika šansa za unapređenje vinogradarstva i vinarstva, prema riječima Simovića, je i IPARD program, čija je realizacija već počela u dijelu primarne proizvodnje, a uskoro će i u dijelu prerade. 

Simović je izrazio očekivanje da će crnogorska vina na regionalnim i širim tržištima imati isti tretman kao i vina koja se uvoze u Crnu Goru. „Kao što Crna Gora pokazuje svoju otvorenost u odnosu na široku paletu ponude vina iz regiona, naše je očekivanje da sličnu poziciju imaju i naša vina kada nastupaju na regionalnim i širim tržištima, a to je pozicija otvorenosti i ukidanja postojećeih i sofisticiranih barijera, takozvanog protekcionizma. Crna Gora to ne čini i očekujemo isti odnos prema našim vinima kada nastupaju na tržištima regiona i šire“, poručio je Simović.

MPRRMPRR

Sastanak sa vinogradarima

Simović je u okviru salona vina održao sastanak sa crnogorskim vinogradarima i varima. Tom prilikom detaljnije ih je upoznao sa mogućnostima podrške i ohrabrio da iskoriste raspoloživa sredstva, ne samo kroz Agrobudžet, već i IPARD javne pozive, kako bi zajedno nastavili razvoj sektora.

Tokom sastanka istaknut je napredak u dijelu uređenja zakonskog osnova za za razvoj vinskog sektora. Kao važan osnov za dalje unapređenje sektora, posebno u dijelu označavanja vina prema EU standardima, kao i u dijelu poboljšanja tržišne pozicije vinara na našem i svjetskom tržištu, istaknuta je rejonizacija vinogradarskih područja.

Salon vina se održava u hotelu Hilton u Podgorici i za sve posjetioce je otvoren danas i sjutra.  Pratiće ga bogat program: degustacija vina i hrane, radionice, predavanja, promocije, poslovni susreti, reprezentativni Master Class, kao i vinske radionice.



PR Služba Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?