Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Deset srednjoškolaca iz više crnogorskih gradova posjetilo Ministarstvo odbrane

Objavljeno: 16.03.2018. 23:32 Autor: mod
Deset srednjoškolaca iz Kolašina, Pljevalja, Mojkovca, Žabljaka, Cetinja i Rožaja posjetilo je danas Ministarstvo odbrane, u okviru projekta Nedjelja građanskog obrazovanja koji su, od 14. do 17. marta, organizovali Crnogorsko-američko udruženje studenata (MAYAA, Montenegrin-American Youth Alumni Association) i FLEX program.

Načelnik Direkcije za razvoj i planiranje u Ministarstvu odbrane, potpukovnik Zdravko Petrović izrazio je zadovoljstvo ovom inicijativom i interesovanjem srednjoškolaca na temu članstva Crne Gore u NATO kao i za vojni poziv. 

Potpukovnik Petrović je govorio o načinu rada Ministarstva odbrane, o formaciji Vojske, benefitima članstva Crne Gore u NATO, te naglasio značaj što intenzivnije saradnje Ministarstva i Vojske sa mlađom populacijom. 

Nikola Radunović iz Direkcije za NATO u Ministarstvu odbrane govorio je gostima o organizaciji Alijanse i njenim vrijednostima, o reformama kroz koje je Crna Gora prošla na putu ka članstvu u NATO i doprinosu naše države međunarodnim mirovnim misijama. 

Učenici su bili posebno zainteresovani za način rada i funkcionisanja u Vojsci. Kapetanica Sanja Pejović iz Direkcije za planiranje i razvoj ljudskih resursa uputila ih je o načinu zapošljavanja u Vojsci, školovanju na inostranim vojnim akademijama i Ljetnjem vojnom kampu. 
 
FLEX Alumni zajednicu u Crnoj Gori čine bivši stipendisti Future Leaders Exchange programa razmjene učenika koji finansira Vlada SAD-a. Pri povratku sa razmjene, učenici
postaju dio alumni zajednice (organizacija bivših učesnika programa) kroz koju imaju mogućnost da podijele svoja iskustava i sprovode manje projekte u raznim oblastima od
interesovanja. FLEX Alumni zajednica u Crnoj Gori broji 163 člana.

Zajedno sa ostalim bivšim učesnicima (alumnistima) omladinskih programa razmjene Vlade SAD (UGRAD, FORECAST, Benjamin Franklin Transatlantic Fellowship) FLEX alumnisti su osnovali Crnogorsko - američko udruženje studenata (CAUS – MAYAA).

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?