Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Završen projekat "Podrška nacionalnim institucijama u prevenciji diskriminacije u Crnoj Gori" – PREDIM

Objavljeno: 17.03.2018. 03:02 Autor: PR služba

Ministar za ljudska i manjinska prava Mehmed Zenka, danas je govorio na konferenciji povodom završetka projekta Podrška nacionalnim institucijama u prevenciji diskriminacije u Crnoj Gori – PREDIM, koja je održana u Podgorici. U okviru ovog projekta za Ministarstvo za ljudska i manjinska prava implementirane su aktivnosti koje su doprinjele razvoju i implementaciji strateškog i zakonodavnog okvira.

Ministar Zenka je zahvalio Evropskoj komisiji koja je finansijski podržala ovaj projekat i programskoj kancelariji Savjeta Evrope koja ga je sprovodila u Crnoj Gori. 

On je naglasio da je Vlada Crne Gore posvećena kreiranju i implementaciji politika za zaštitu ljudskih i manjinskih prava, kao i za zabranu od diskriminacije, te da u Crnoj Gori postoji veoma dobar zakonodavni i institucionalni okvir u toj oblasti.  

Podsjetio je da je izmenjen i dopunjen Zakon o zabrani diskriminacije u skladu sa evropskim standarima, da je novi Zakon o zabrani diskriminacije lica sa invaliditetom, kao i da je izmjenjen i dopunjen Zakon o manjinskim pravima i slobodama, koji je usaglašen sa preporukama Venecijanske komisije.

Takođe je ukazao, da je usvojena i Strategija za zaštitu lica od diskriminacije i promociju jednakosti za period 2017-2021, za koju je upravo kroz PREDIM projekat obezbijeđena ekspertska podrška.

Naglasio je da Ministarstvo za ljudska i manjinska prava, primjenjuje politike zabrane diskriminacije kroz poštovanje ljudskih prava svih, uz poštovanje međunarodnih standarda, i da  kroz razne aktivnosti informiše i edukuje širu javnost  i podiže svijest različitih ciljnih grupa o problemima koji se tiču diskriminacije.

Ministar je saradnju sa programskom kancelarijom Savjeta Evrope u Crnoj Gori ocijenio jako dobrom I istakao da je projekat PREDIM dao veoma značajan doprinos aktivnostima i politikama Ministarstva, u oblasti zaštite ljudskih i manjinskih prava i u oblasti zabrane diskriminacije.

 „Naša saradnja je bila partnerska i okrenuta postizanju kvalitetnih rezultata, i samim tim uspješna.” kazao je ministar Zenka.

Ministar Zenka je rekao da je zabrana diskriminacije cilj i jedan od temelja svakog demokratskog društva, te da će Vlada Crne Gore nastaviti da kroz  zakonski okvir, i djelotvorne institucionalne mehanizame sprovodi politike u tom cilju, uz punu posvećenost evropskim standradima.

On je izrazio uvjerenje da ćemo i u budućem periodu imati podršku Evropske komisije, Savjeta Evrope kao relevantne organizacije u oblasti zaštite manjinskih prava, i svih ostalih međunarodnih institucija, sa kojima je u prethodnom periodu ostvarena veoma dobra saradnja.

 

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?