Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Kotorskim srednjoškolcima prezentovane mogućnosti obrazovanja na vojnim akademijama

Objavljeno: 17.03.2018. 15:57 Autor: PR služba Ministaratva prosvjete

Predstavnici Ministarstva odbrane upoznali su danas (16. III 2018) naše učenike sa mogućnostima obrazovanja na inostranim vojnim akademijama i projektima Ministarstva odbrane koji su namijenjeni mladima.

Goste je ispred škola pozdravio direktor Božo Perović, nakon njegovog obraćanja tim Ministarstva odbrane predstavio je gdin Vlado Jovićević, savjetnik u PR službi Ministarstva.
Učenici Srednje pomorske škole i Gimnazije saznali su da Ministarstvo odbrane za potrebe Vojske Crne Gore obrazuje kadete na vojnim akademijama u Hrvatskoj, Makedoniji, Grčkoj, Italiji i Sjedinjenim Američkim Državama i to za sva tri vida: Kopnenu Vojsku, Mornaricu i Vazduhoplovstvo.

G. Jovićević je još rekao kako Ministarstvo odbrane Crne Gore postoji 12 godina, kako istraživanja pokazuju da je upravo Vojska Crne Gore institucija kojoj građani najviše vjeruju, kako Vojska praktikuje i Dane otvorenih vrata, a sve sa ciljem da svoje djelovanje građanima učini bliskim, učenici su upoznati i sa svim vidovima komunikacije putem kojih je Vojska u kontaktu sa građanima Crne Gore kako putem njihovog sajta tako i putem društvenih mreža (Facebook i Instagram).

PR služba Ministarstva prosvjete

Srednjoškolcima se potom obratila gđa Draga Đurđić ispred direktorata za ljudske resurse u Ministarstvu odbrane i upoznala ih sa svim benefitima koje obrazovanje na vojnim akademijama nudi, navodimo neke od njih: mogućnosti stalnog zaposlenja, karijernog napredovanja, usavršavanja i obuka, primanja (plate i naknade), rješenih stambenih potreba, te učešća u međunarodnim misijama. Kao prednost još je navedeno i obrazovanje u međunarodnom okruženju, učenje stranih jezika, specijalizacije, sticanje komandnih i liderskih sposobnosti te obrazovanje po ECTS sistemu, tj. po Bolonji koje polaznicima akademija omogućava eventualni nastavak obrazovanja i na civilnim fakultetima, naravno posebno je lijepo što obrazovanjem na ovim akademijama stiču prijatelje širom svijeta.

Učenici su zainteresovano slušali i o ljetnjem vojnom kampu koji je i osmišljen u cilju povećanja stepena zainteresovanosti za obrazovanje na vojnim akadenijama.

Potom su uslijedila obraćanja poručnice Tine Brajović i poručnika Milana Joksimovića koji su govorili o svojim ličnim iskustvima obrazovanja na vojnim akademijama. Poručnica Brajović je akademiju završila u Makedoniji dok je poručnik Joksimović akademiju završio u Grčkoj, njihova veoma pozitivna iskustva učenici su ispratili sa posebnom pažnjom. Poručnica i poručnik su potom odgovarali na pitanja srednjoškolaca, a zamolili su i polaznicu prošlogodišnjeg ljetnjeg kampa koja je bila u publici da istakne svoja iskustva.

Prezentaciju tima Ministarsva odbrane ispratilo je ukupno 180 učenika, u amfiteatru škola.

Gospodin Jovićević je zahvalio srednjoškolcima i domaćinima na pažnji uz poruku da je zadatak vojske ne da puca, već da brani i pomaže.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?